Vogelnieuws 2014-2016

Vlotjes Zwarte Stern
Vanmorgen 27 april 2016 was het zover, de vlotjes voor de Zwarte Stern werden bij de Eng (Linge)
in het water gelegd.
De vlotjes werden met de zalmschouw naar de overkant gevaren en daar overgeheveld
in de kano.
zwarte stern 27-04-2016 a
Rien en Rien zorgde ervoor dat de vlotjes op de juiste plaats kwamen te liggen.
In totaal werden er 20 vlotjes overboord gezet.
Piet zorgde voor wat bekleding op de vlotjes en Dirk hield een oogje in het zeil.
Helaas was de klus nog niet geklaard voordat deze bui over ons heen kwam.

 

zwarte stern 27-04-2016 2a

 

 

Zaterdag  22 februari 2014

Eduard stuurt een mailtje naar alle Vogelaars om te vertellen dat Ronald Jansen bij de put van Hagestein een fantastische waarneming had gedaan, nl: een roodkeelduiker (in wintertenue) en 6 krooneenden (3 vrouwtjes en 3 mannetjes). Ik ben zo snel mogelijk naar Hagestein gereden.

Toen ik daar aankwam waren Chris, Jopie en Piet mij natuurlijk al voor.
En ja hoor … hier zijn ze de krooneenden

HV20140222_D7K_2285HV20140222_D7K_2307

 

 

Helaas was de roodkeelduiker te ver weg voor een mooie foto, maar ik heb hem wel mogen bewonderen in de vogelkijker van Chris.

Huib Vissers

Verslag excursie 25 januari 2014 Goilberdingerwaard

Rond negen uur verzamelden we bij het Werk aan het Spoel voor een rondje door de Lekuiterwaarden richting fort Everdingen en over de dijk weer terug. Het was een tikkie fris, maar gelukkig wel droog.

Op het parkeerterrein vlogen wat kauwtjes met hun grijze koppies over. In de bomen zaten een vink en een turkse tortel rustig te zitten terwijl een koolmees met zijn zwarte kop en stropdas energiek op zoek naar voedsel was. Plots klonk er ‘wuuuullllliiiip’ uit de lucht, een drietal wulpen vlogen over. De lange gebogen snavels waren goed te zien. Deze drie zouden we nog vaker zien en horen. Ver weg in een weiland zaten maar liefst vier soorten ganzen; de grauwe gans met zijn grote oranje snavel; de kolgans met een witte rand rond zijn snavel en gestreepte buik; de canadese gans, bruin lijf, zwarte kop met witte vlek en de brandgans, mooi zilvergrijs en een tikkie kleiner dan de canadese gans.

brandgans

brandgans

grauwe gans

grauwe gans

Toen we richting Lek liepen zagen we in een plasje in de verte bergeenden en twee vrouwtjes grote zaagbek. Dat kostte wel wat geduld want ze doken veelvuldig onder op zoek naar een lekker visje. De blauwe reiger keek geduldig toe.

Op de Lek dobberden meerkoeten, wilde eenden en kuifeenden. De mannetjes makkelijk herkenbaar aan hun zwart-witte verenkleed, de vrouwtjes onopvallend licht- en donkerbruin. Aan de overkant zat een aalscholver op een paal. Er klonk het ‘gekrak’ van krakeenden. We konden goed de kenmerken bekijken; zowel op het land als in het water was het ‘suikerklontje’ goed te zien, net als het zwarte achterwerk van het mannetje.

In het eerste plasje zat een klein eendje met een opvallende driehoek aan de achterkant en een groene streep op zijn kop: een wintertaling. Wat een mooi beestje zeg, zijn bruingekleurde vrouwtje valt in het niet bij deze sierlijke man. Even later zagen we er nog meer, een paartje was zelfs al aan het baltsen.

Hoog in het puntje van de nog kale bomen werd een grote bonte specht ontdekt. In de boomgaard vlogen houtduiven en holenduiven. De verschillen tussen deze twee gaan we nog behandelen. Over de Lek vlogen kleine mantelmeeuwen en een enkele kokmeeuw met zijn ‘oorwarmers’.

kokmeeuw

kokmeeuw

dodaars

dodaars

Op de Lek werd een heel klein eendje ontdekt, dat geen eendje bleek, maar de kleinste van de futenfamilie: een dodaars. Even verderop zagen we twee baltsende futen. De lente komt eraan! Een mannetje grote zaagbek, ook wel ‘boterbuikje’ liet zich bewonderen en ver weg tussen de soepganzen zat een fraai Indische gans. Een mannetje fazant zat vreemd genoeg midden op een krib.

Toen we doorliepen vloog een groepje kieviten op, herkenbaar aan die lange, brede vleugels. In de plas zaten een paar tafeleenden met hun mooie grijze ’tafelkleed’ op de zwarte tafel. Ver weg zat een knobbelzwaan, zijn kop diep in zijn warme verenkleed gestoken. Daar klonk plots wat gefluit: de fluiteend oftewel de smient. Ook al weer zo’n mooi gekleurd eendje.

In de boompjes langs de Lek zaten wat zwarte kraaien met elkaar te keuvelen. Een ekster vloog over met zijn onhandige ogende vlucht. Een grote zilverreiger vloog van oever naar oever.

Bij de sluis van Fort Everdingen werd even gepauzeerd. Een roodborst liet zich ondertussen bewonderen. En een torenvalk vloog in de verte. Langs het fort vloog de merel op en flapperde een gaai langs. Een paar pimpelmezen met hun blauwe petjes speelden hoog in de bomen. Een winterkoning liet zijn driftige liedje horen met het kenmerkende rollertje erin: ‘winterrrrrrrrrrkoning’. Een paar nijlganzen lieten hun ‘ach ach ach’ geluid horen.

Op de dijk vloog een klein groepje spreeuwen over. Het volgende groepje leek er een beetje op, maar liet een luid ‘getsjak’ horen: kramsvogels. Bij de boomgaard zaten nog wat ringmussen en aan de overkant in de tuin van een huis zaten huismussen. Plots vloog er nog een groenling uit de tuin.

Het was een mooie vogelochtend waarin we veel soorten uit de cursus gezien hebben. Uiteindelijk hebben we met elkaar maar liefst 45 verschillende soorten gezien! Het is jammer dat we nu tot mei moeten wachten tot de volgende excursie, maar het wordt vast weer genieten in de mooie wereld van de vogels!

Christiaan Diem

3e VOGELCURSUS IN DE SCHAAPSKOOI

rietgors

Rietgors. Foto: Hans de Braal

Voor de derde keer zal in het komende seizoen de vogelcursus gegeven worden. Hieronder leest u de nadere gegevens over deze cursus. Het is dezelfde cursus als vorig jaar. Ook zeer geschikt voor beginners!

  • De cursus wordt gegeven door Hans de Braal en Christiaan Diem, leden van de vogelwerkgroep.

  • De 4 cursusavonden worden op woensdagen in de Schaapskooi, Overboeicop 15 te Schoonrewoerd gehouden, van 20 tot 22 uur.

  • De data zijn: 15 en 22 januari; en 7 en 21 mei, met steeds aansluitend op de zaterdagochtend/middag een excursie.

  • De eerste 2 avonden gaan over wintergasten. Op de 2 avonden in mei staan de broedvogels centraal. We zullen dan om 19.30 uur beginnen met een korte excursie rond de Schaapskooi.

  • De kosten bedragen 20 euro voor de 4 avonden, inclusief koffie/thee.

  • Eventueel de aanschaf van een praktische vogelgids van 13 euro. (Zakgids Vogels van Nederland, uitgave KNNV.)

  • Men kan ook inschrijven voor alleen de wintergasten of de broedvogels. Dan zijn de kosten 10 euro.

  • Degenen die alleen met de excursies meewillen (zonder cursusavonden) betalen 2,50 euro per excursie.

  • Er is plaats voor ongeveer 25 deelnemers.

  • Ook degenen die al eerder meededen zijn weer welkom.

 

U kunt zich op twee manieren aanmelden:

 

De volgende gegevens zijn nodig:

  • naam, adres,postcode en woonplaats en tel.nr.
  • e-mailadres (niet verplicht, wel makkelijk)
  • duidelijk aangeven welk “pakket” u wenst: 4 avonden, 2 avonden (jan. of mei) of alleen de excursies, en wel of geen vogelgids.

 

Het is het handigst als u de vogelgids meteen bij de aanmelding betaalt. U krijgt hem dan op de eerste cursusavond. Wie eerder een exemplaar wil kopen kan in de Groene Winkel, in de Schaapskooi terecht. Het is overigens niet verplicht de gids te kopen, wellicht heeft u al een andere gids.

De aanmelding is definitief zodra het geld is overgemaakt.

Dit kan op (bank)rekeningnummer NL57RABO 0301 9643 94, van de Natuur en Vogelwacht De Vijfheerenlanden te Vianen, met de vermelding: vogelcursus 2014.

Heeft u nog vragen, mailt u dan met Chris Kramer.

 

Webcam ooievaarsnest