Over de werkgroep Educatie

De werkgroep educatie verzorgt tijdens schoolvakanties en op de woensdag- of zaterdagmiddag een aantal activiteiten aan voor kinderen en hun (groot)ouders. Het aanbod wordt vermeld in de agenda. (zie verder ook onder: jeugdhonk)
Scholen kunnen zich inschrijven voor het aanbod gericht op schoolklassen van de basisschool. Het aanbod is afhankelijk van het seizoen. Doel is over de natuur te leren door de natuur te beleven. (zie verder: schoolprogramma’s)

Schoolprogramma’s

De scholen krijgen 2 keer per jaar informatie over ons aanbod. In overleg is een alternatief programma soms ook mogelijk.

Voor de wintermaanden staan gepland:
– Dieren overleven de winter:
Trek van vogels en vlinders, winterslaap en andere methoden om beter de winter door te komen, komen allemaal aan bod. Aandacht voor de samenhang in de natuur. Waarom trekt de ene vogel wel weg en de andere niet? Hoe biedt je de egel een veilige slaapplek?
– Speuren naar sporen:
Veel dieren zijn bang voor mensen en laten zich dus niet makkelijk zien. Wel kun je soms zien dat ze zich in de buurt bevinden doordat ze sporen achter laten. Die sporen kunnen ons ook veel leren over hoe ze leven en wat ze eten. Met de loep en de binoculair kun je veel ontdekken.

In het voorjaar vragen wij graag weer aandacht voor:
– Vlinders: de levenscyclus van eitje naar vlinder en het belang van waardplanten.
– Leven in en om de sloot: planten, insecten, vissen, kikkers en libellen: er is van alles te vinden in en rond een sloot. Hoe zien al die kleine beestjes er uit als je ze goed kunt bekijken met de loep?

De herfst vraagt om aandacht voor:
– Paddenstoelen: de vruchten van schimmels in hun talrijke varianten. Welke rollen spelen de paddenstoelen bij de groei en dood van planten en bomen.
– Vallende bladeren en de verspreiding van vruchten, zaden en noten. “Slimme” planten overleven de koude winter.

De programma’s gaan uit van 2 uur. Tijdstippen zijn in overleg met de school.
De kosten bedragen € 2,- per leerling en € 5,- per groep inclusief een consumptie.
De maximale groepsgrootte is 30 leerlingen.

Aanmelden
Voor verdere informatie of aanmelden kunt u mailen naar jarmvanegmond@ziggo.nl of telefonisch 0345 795199.