Jeugdhonk

Jeugdwerkgroep, een terugblik over 2021

De activiteiten voor de jeugd werden in het afgelopen jaar voor een deel beperkt door de maatregelen tegen corona. In De Domphoorn werden al eerder stukjes hierover geplaatst. Hieronder nog een kort overzicht.

Winter:

De traditionele kerstvakantie activiteiten werden geannuleerd. Ook het uilenballen pluizen in de voorjaarsvakantie ging niet door.

Lente:

De vier geplande vogelexcursies voor de jeugd in maart-april werden dit jaar wel gehouden. In totaal kwamen er 35 deelnemers, de reacties waren positief. In de meivakantie kwam een groep kinderen met SamenDoen naar de Schaapskooi, ook dit was een succes te noemen.

Zomer:

Op 12 juni was het de Nationale Slootjesdag, ook landelijk gingen de activiteiten door. Er kwamen ruim 40 kinderen met (groot)ouders slootbeestjes vangen. Het was een mooie dag, met opvallend veel kreeften en achteraf bezien eigenlijk een beperkte variatie in vangsten… biodiversiteit in de verdrukking? Mooi dat de hooilanden gemaaid waren, zodat we niet gehinderd werden door hoge vegetatie met mogelijk tekenlegers. Helaas was de amfibieënpoel zover met riet overwoekerd, dat het haast onmogelijk werd vanaf de loopbrug een schepnetje in het water te krijgen.

Twee scholen deden een verzoek om een alternatief schoolreisje te organiseren. Basisschool De Vlindertuin in Ameide vroeg ons een activiteit te verzorgen voor 88 kinderen op camping De Koekoek aan de Lek. We draaiden mee in een circuit met andere activiteiten. School Eben-Haëzer in Leerbroek kwam met 3 groepen naar de Schaapskooi voor vogels, insecten en knutselen van een libel. Ook goed geslaagd, al was het wel hard werken voor ons groepje!

De Gezinswandelingen achter de Schaapskooi gingen door in de zomer. Vier keer wandelden we rond in het bos en letten we op alles wat er te zien was. Voor herhaling vatbaar. En van het één kwam het ander… er werden bijvoorbeeld enkele kinderfeestjes afgesproken!

Tenslotte werd in de zomervakantie een dag voor SamenDoen gehouden, met 26 kinderen.

Herfst:

Op zaterdag 25 september deden we mee met de Nationale Bodemdierendagen! Ook een landelijk initiatief, o.a. van het IVN. Er werd veel tijd gestoken in de voorbereiding. De huis-aan-huisbladen, de website etc. zorgden voor bekendheid, maar de opkomst was gering. Jammer, de kinderen die er waren met hun ouders hebben wel genoten.

De vier excursies “Vogels kijken in de herfst” trokken geen kinderen en we zorgden zelf voor gerichte uitnodigingen: Gaan jullie zaterdag mee vogelen, we halen jullie op met de auto…? En dat is toch eigenlijk niet de bedoeling.

De twee activiteiten in de herfstvakantie over o.a. paddenstoelen trokken eveneens nauwelijks kinderen.

Winter:

Helaas, ook de drie winteractiviteiten in de kerstvakantie mochten niet doorgaan.

Tenslotte:

Iedereen die een bijdrage leverde om de activiteiten te begeleiden bedankt!

Al met al een wisselend jaar. We bezinnen ons op een andere aanpak. Meer gericht op verzoeken om een natuuractiviteit te verzorgen.

Op ons activiteitenoverzicht kunt u lezen over alle mogelijke activiteiten die we kunnen leveren voor allerlei groepen. En wellicht bieden we komend jaar ook nog een aantal door ons geplande activiteiten aan.

En…. indien iemand een kinderfeestje, een vogelexcursie voor de jeugd, een schooluiltje wil plannen, zie de website of vraag via info@natuurcentrum.nl  naar de mogelijkheden.

 

Slootjesdag – 15 juni 2019.

Er waren 12 kinderen, vele met begeleidende (groot)ouders. Na de introductie en de limo met koekje zijn we naar buiten gegaan met schepnetjes, emmers, bakken, potjes en de zoekkaarten voor de determinatie. Het weer was uitstekend, droog, warm met een bewolkte hemel. 2 Groepjes visten bij de grote poel vanaf de loopbrug. De overige groepjes deden dat bij de dam van het weiland. Op beide plaatsen werden dezelfde waterdiertjes gevangen. We zagen o.a. een larve van de grote spinnende watertor, larven van de watersalamander, kokerjuffers, libellenlarven, rode watermijten, kikkervisjes, verschillende soorten waterkevers, mini visjes en nog veel meer. Na het vangen terug in de schaapskooi werd er door de kinderen een knutsel gemaakt en bestudeerden de (groot)ouders de beestjes die we hadden meegenomen en in een grote bak hadden gedaan. Het was een geslaagde leerzame middag.

Siska Gielis.

 

ONTDEK DE NATUUR BIJ NATUURCENTRUM DE SCHAAPSKOOI
Overboeicop 15 te Schoonrewoerd 4145 NN.

In en om Natuurcentrum De Schaapskooi, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd organiseert Natuur- en Vogelwacht de volgende activiteiten voor de jeugd:
ZATERDAG 15 JUNI: SLOOTJESDAG

Wat rent daar over het water? Wat kruipt er weg tussen de waterplanten?
Emmers en schepnetjes mee. Ontdek tijdens slootjesdag alles over slootjes en de waterdiertjes die hier wonen. Bekijk de schaatsenrijders en bootsmannetjes. Misschien vind je een waterschorpioen. Of een stekelbaarsje.

We beginnen om 13.30 uur met een inleiding in Natuurcentrum De Schaapskooi. Na een korte pauze gaan we naar buiten met schepnetjes, zoekkaarten enz. We gaan waterdiertjes vangen, bekijken / bewonderen en natuurlijk weer terugzetten in het water. Als we tijd over hebben, maken we nog een knutselwerkje.
Rond 15.30 uur sluiten we deze activiteit af.

Voor deze jeugdactiviteit geldt:
Wanneer: zaterdag 15 juni van 13.30 – 15.30 uur
Voor wie: kinderen vanaf 8 jaar
Jongere kinderen onder begeleiding
(groot)ouders zijn ook welkom
Kosten: deelname kost € 2,50 per kind inclusief een consumptie
Aanmelden: Vooraf opgeven is noodzakelijk bij S. Gielis
tel.: 0347-341555 / e-mail: siskagielis@gmail.com

N.B. ALS WE IN DE GROTE VAKANTIE NOG ACTIVITEITEN ORGANISEREN VOOR DE JEUGD, LATEN WE DIT WETEN VIA DE PLAATSELIJKE BLADEN EN ONZE WEBSITE:
www.natuurcentrum .nl

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

TERUGBLIK OP DE AFGELOPEN PERIODE:

WOENSDAG 24 APRIL: bELEEF DE LENTE IN EN OM NATUURCENTRUM DE SCHAAPSKOOI
We maakten een flinke wandeling (ca. 4 km) door het natuurgebied achter De Schaapskooi. We hadden alle beschikbare tijd nodig. De deelnemertjes waren heel leergierig en wilden van alles weten over wat we zagen. Een 8-jarig meisje, dat op teenslippers meeliep, verzuchtte na afloop, terug in de Schaapskooi: “Het was wel ver, maar ik heb het volgehouden. Het was erg leuk. Er was ook zoooooo veel te zien.” Daarmee is eigenlijk alles wel gezegd over deze wandeling.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

SPELLETJESCIRCUIT OVER DE NATUUR
Op woensdag 27 februari waren de grote zaal en de achterzaal omgetoverd tot een feestruimte vol spelletjes over de natuur. Het was een zomerse dag, zodat er maar weinig kinderen kwamen. Omdat het zo zonnig was, zijn ze ook met verrekijkers naar buiten geweest. De ooievaar stond op het nest en rondom het parkeerterrein lieten de vogels duidelijk van zich horen.
Ook de speurtocht is met veel enthousiasme gedaan.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op VRIJDAG 4 JANUARI STONDEN UILEN CENTRAAL.
Na een diapresentatie over uilen gingen we even naar buiten. Daar hangen verschillende nestkasten voor uilen, die ook bewoond worden. Na een korte pauze ging iedereen aan het werk: een uilenbal (braakbal van een uil) uitpluizen om te onderzoeken wat de uil gegeten heeft. Er werden verschillende schedeltjes gevonden en nog meer delen van de kaken.
Tenslotte werden leuke uiltjes van klei gemaakt.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

BOMEN OVER BOMEN.

Op vrijdag 26 oktober stonden bomen centraal. Er was heel veel over bomen te vertellen en te zien. Na een korte pauze zijn we met een groepje heel geïnteresseerde kinderen en (groot)ouders naar buiten gegaan, naar het bos achter de Schaapskooi. Daar hebben we de verschillende bomen nader bekeken en materiaal verzameld voor een creatieve afsluiting. We kwamen tijd te kort en menig werkje kon/moest thuis afgemaakt worden.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

WOENSDAG 24 OKTOBER; BELEEF DE HERFST.
Op woensdag 24 oktober: hebben we een stevige herfstwandeling door het natuurgebied achter de Schaapskooi gemaakt. Het miezerde een beetje toen we weggingen. Maar regen hoort bij de herfst. Al gauw was het droog en het bleef droog. We hebben van alles gezien: mooie blaadjes, bessen, sporen, gallen, paddenstoelen, spinnen, libellen en nog veel meer. Er werd het een en ander meegenomen om eenmaal terug in de Schaapskooi, nader te bekijken. Een heel leuke wandeling met een heel leuk groepje.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op vrijdag 17 augustus gingen we op zoek naar BODEMDIERTJES. Nadat we bekeken hadden waar we naar moesten zoeken, zijn we naar buiten gegaan. In de tuin bij de Schaapskooi vonden we pissebedden, spinnen en mieren. De grond was hard. Op weg naar het bos kwamen we veel naaktslakken tegen, ook verschillende soorten. En kleine groene kikkertjes. De kleine vuurvlinders vlogen vrolijk rond. In het bos: o.a. kleine watersalamanders, die waarschijnlijk al op zoek waren naar een plekje om straks de winter door te komen. En mini pissebedden. En een blad vol kleine witte korreltjes, mini paddenstoeltjes, die voor de vertering van het blad zorgen. Op weg naar de grote poel: weer kleine vuurvlinders en andere vlinders en libellen en spinnen. Er was zoveel te zien dat we besloten niet meer te graven, maar gewoon te kijken naar alles wat ons opviel.

Leuke dagen, enthousiaste deelnemers en prima weer.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

In de zomervakantie op woensdag 15 augustus stond SPEUREN NAAR SPOREN op het programma. Eerst hebben we met elkaar vastgesteld wat voor sporen een dier kon achterlaten. Toen hebben we heel wat sporen in handen gehad en nader bekeken. Buiten zijn we op zoek gegaan naar sporen. We hebben leuke en verrassende dingen gevonden. Terug heeft iedereen z’n eigen spoor gemaakt in gips. We hebben er boomblaadjes voor gebruikt. Het was niet gemakkelijk, maar iedereen ging met een mooie prent naar huis.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

ZATERDAG 9 JUNI: SLOOTJESDAG

Op zaterdag 9 juni – slootjesdag zijn we in 3 groepen het veld in gegaan en hebben op verschillende plaatsen waterdiertjes gevangen en op naam gebracht om de kwaliteit van het water vast te stellen. We hebben gevonden: bloedzuigers, kokerjuffers, schaatsenrijders, bootsmannetjes, duikerwantsen, keverlarven, waterschorpioen, staafwants, larven van de watersalamander, kikkervisjes, posthoornslakken, verschillende soorten waterkevers en veel stekelbaarsjes, zowel de driedoornige als de tiendoornige. En ook nog haftenlarven, een kapslakje, larven van juffers en libellen en bij het eerste bruggetje veel watermijten.
De kwaliteit van het water was op alle drie de plaatsen goed te noemen.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

WOENSDAG 2 MEI – THEMA: BIJEN

Bijen in nood was het thema.

Een aantal zeer geïnteresseerde kinderen (en hun ouders) verdiepten zich die dag in het leven van de bijen: van honingbijen, hommels en solitaire bijtjes, en, om deze te herkennen in de verschillen tussen bijen, wespen en zweefvliegen.
Helaas waren er nog weinig solitaire bijtjes te zien, maar wel hommels en zweefvliegen.
Paardenbloemen, met hun vele en gemakkelijk toegankelijke meeldraden, bleken aantrekkelijk te zijn voor de bijtjes.
Een leuke, interessante en leerzame dag.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

VRIJDAG 2 MAART 2018: SPELLENCIRCUIT OVER DE NATUUR

Aan de hand van een aantal spelletjes maakten de deelnemers kennis met de natuur.
Er waren spelletjes over amfibieën (salamanders, kikkers en padden), vogels, verschillende insecten en nog veel meer.
(groot)ouders die hun (klein)kinderen brachten, bleven er voor de gezelligheid bij en namen ook deel aan de verschillende spelletjes.
Kinderen die elkaar niet kenden, vormden nu een groepje om met elkaar een spelletje te spelen.
Tijd voor een glaasje limonade gunden de kinderen zich amper.
Een leuke en geslaagde dag.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op donderdag 4 januari kwamen heel veel kinderen om van alles te ontdekken over uilen. Vooral over onze Nederlandse uilen. We mochten bij de buurman in de open schuur een kijkje nemen. Daar hangt een nestkast met een kerkuil. Helaas sliep de uil in de kast en was hij niet te zien. Dat was eigenlijk ook wel te verwachten, want de meeste uilen rusten of slapen overdag. In de schemer of ’s nachts gaan ze op jacht om te eten.
Daarna mochten iedereen een uilenbal, een braakbal van een uil uitpluizen. De uil eet zijn prooi helemaal in één keer op.
De onverteerbare delen klonteren in de maag bij elkaar tot een bal en die bal braakt de uil uit. Vandaar: braakbal. In die braakbal zijn dus allerlei restjes van de prooidieren te vinden. Zo zijn er heel wat schedeltjes en andere botjes van muizen gevonden, maar ook van een bruine rat. Hier en daar zat een veertje tussen.
De restjes zijn verzameld en onderzocht door C.Gielis. Daaruit werd duidelijk dat de botjes voornamelijk van veldmuizen afkomstig waren.
Tenslotte zijn er uiltjes van klei gemaakt, in reliëf en 3D.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op vrijdag 29 december hebben heel veel kinderen het een en ander gezien over vogels in de winter. Hoe vogels die van insecten leven uit Nederland wegtrekken naar warmere landen waar wel insecten zijn. Hoe vogels uit het noorden naar Nederland komen om hier de winter door te brengen. Hoe vogels zoals merels, mussen, groenlingen, enz. die in ons land blijven, in de winter aan hun voedsel komen. Hoe wij hun daarbij kunnen helpen.

Daarna zijn er op een leuke manier vetbollen gemaakt. Terwijl de vetbollen afkoelden, hebben we buiten gekeken naar de vogels.
’s Morgens ging dat wel. ’s Middags regende het en het was guur. Dan schuilen de vogels en zijn ze niet te zien. We hebben allemaal nog een vetbol gemaakt en daarna gekeken naar een film met opnamen gemaakt met een camera die aan een drone bevestigd was.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op woensdag 23 en zaterdag 27 september zijn we op zoek gegaan naar spinnen. Er zijn heel veel spinnen en spinnetjes gevonden en bewonderd. We hebben gezien hoe een web werd gemaakt, hoe een prooi werd gevangen en hoe jonge spinnetjes nog bij elkaar zaten in de zon.
Als knutselwerk zijn er mooi gekleurde spinnen gemaakt.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Ook aan de Open Dag op 30 september heeft onze werkgroep meegedaan door het organiseren van activiteiten voor de jeugd.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op woensdag 18 oktober in de herfstvakantie waren er heel veel kinderen. Na de inleiding zijn we in 3 groepen naar buiten gegaan op zoek naar paddenstoelen. De kinderen hebben de paddenstoelen aan de hand van een zoekkaart aandachtig bestudeerd, vooral op vormen. In de tent zijn de mooiste paddenstoelen van klei gemaakt.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op vrijdag 20 oktober, ook in de herfstvakantie, hebben we een themadag over uilen gehad. Ook nu weer waren er heel veel kinderen, ook jongere met hun (groot)ouders. Zij hebben allemaal een uilebal, een braakbal van een uil, uit elkaar ge-
haald en aan de hand van de botjes bekeken wat
de uil had gegeten. Daarna werden van klei uiltjes gemaakt.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Op woensdag 29 november konden kinderen een nestkastje in elkaar
timmeren. Na een inleiding over vogels en hun nesten, over nestkast
jes en nestkasten voor de verschillende vogelsoorten en het nut van

nestkastjes in de winter, gingen de vijf jongens aan de slag. Het was een hele uitdaging en dat het niet meteen lukte, was geen probleem. Uiteindelijk gingen de jongens vol trots met een mooie nestkast naar huis.

Wellicht is er op het lentefeest in mei weer een mogelijkheid een nestkastje in elkaar te timmeren.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

JEUGDACTIVITEITEN DIE EERDER DIT JAAR ZIJN GEORGANISEERD:

Zaterdag 29 april: Vogels

We beginnen om 10.00 uur met een inleiding in Natuurcentrum De Schaapskooi.

In de pauze  kijken we in de vitrines of we de vogels die we tijdens de inleiding hebben
gezien, herkennen.

Dan gaan we, ieder kind uitgerust met een kijker, naar buiten om de vogels in de natuur
op te zoeken. Misschien zie je de reigers wel, die in de bomen hun nest maken.
Rond 12.00 uur sluiten we af met een passen knutselwerkje.

Voor deze jeugdactiviteit geldt:

  • van 10.00-12.00
  • deelname kost €2,50 per kind
  • inclusief consumptie (limo en koek)
  • leeftijd: vanaf 8 jaar
  • jongere kinderen alleen onder begeleiding
  • (groot)ouders zijn ook welkom
  • Vooraf opgeven is noodzakelijk bij C. Kramer
    tel. 0345-619684; e-mail: ckramer01@hetnet.nl

 


Zaterdag 13 mei: Lentefeest met Vogels en Kriebelbeestjes

 

Tijdens het Lentefeest is er van alles te zien en te doen in en rondom de Schaapskooi,
ook voor de jeugd. Wij hebben het programma daarop afgestemd en beginnen

  • om 8.30 met een vogelexcursie
  • van 10.00 tot 12.00 en van 13:00 tot 15.00 uur  is het thema Kriebelbeestjes
    We beginnen met een inleiding, gaan daarna buiten op zoek naar kriebelbeestjes,
    die we ook een naam proberen te geven. We sluiten zo mogelijk af met een passend knutselwerkje.

Voor deze activiteit geldt:
– deelname is kostenloos
– leeftijd vanaf 8 jaar
– jongere kinderen alleen onder begeleiding
– (groot)ouders zijn ook welkom
– vooraf opgeven niet noodzakelijk, wel wenselijk bij C. Kramer, tel. 0345-619684; e-mail: ckramer01@hetnet.nl

 

 


Zaterdag 10 Juni: Slootjesdagpicture 3

Schepnetjes in de aanslag! Speur en ontdek alles over slootjes  tijdens deze slootjesdag. Vind je een waterschorpioen? Of een stekelbaarsje? Misschien wel een spannende bloedzuiger.We rekenen op mooi weer en veel kinderen en daarom trekken we er een hele dag voor uit:

  • ’s morgen van 10:00 tot 12:00 uur en
  • ’s middags van 13:00 tot 15:00 uur.

picture 4
We beginnen met een inleiding in Natuurcentrum  De Schaapskooi.
Na de pauze gaan we naar buiten met schepnetjes, zoekkaarten enz.
We gaan waterdiertjes vangen, bekijken/bewonderen en natuurlijk
weer terugzetten in het water. Rond 12:00/15.00 uur sluiten we af
met een passend knutselwerkje.

Voor deze jeugdactiviteit geldt:

  • deelname kost €2,50 per kind
  • inclusief consumptie (limo en koek)
  • leeftijd: vanaf 8 jaar
  • jongere kinderen alleen onder begeleiding
  • (groot)ouders zijn ook welkom
  • Vooraf opgeven is noodzakelijk bij C. Kramer
    tel. 0345-619684; e-mail: ckramer01@hetnet.nl

 

2016

 

VOGELS IN DE WINTER.
In de Kerstvakantie, op vrijdag 30 december, houden we een jeugdactiviteit over Vogels in de winter. We gaan een diaserie over vogels in de winter bekijken, daarna maken we vetbollen. En we gaan achter de Schaapskooi op zoek naar vogels.
De ochtend duurt van 10:00 tot 12:00 uur. ’s Middags kunnen de kinderen ook komen, van 13:30 tot 15:30 uur.
Voor alle spullen wordt gezorgd.

Voor deze jeugdactiviteit geldt:

  • Deelname kost € 2,50 per kind.
  • Inclusief limo en koek.
  • Leeftijd vanaf 8 jaar.
  • Jongere kinderen alleen onder begeleiding.
    (Groot)ouders zijn ook welkom.
    Vooraf opgeven is noodzakelijk bij C. Kramer.
    Tel. 0345-619684.
    Email: ckramer01@hetnet.nl

 

HOE OVERLEVEN DE PLANTEN DE WINTER.
Op zaterdag 25 februari gaan we in en om Natuurcentrum De Schaapskooi kijken hoe planten de winter overleven en overleefd hebben.
We beginnen met een inleiding en na een pauze met limonade en een koekje gaan we naar buiten, een wandeling maken. Tijdens deze excursie gaan we vooral (maar niet alleen) kijken of er planten zijn die nog in rust zijn, of er al iets van te zien is dat de lente toch gauw in aantocht is, of de bomen weer in blad komen. We kijken gewoon naar alles wat we tegenkomen.
We sluiten de morgen af met een passend werkje.

De activiteiten zijn van 10.00 tot ca. 12.00 uur en ook hier geldt:

  • Deelname kost € 2,50 per kind.
  • Inclusief limonade en koek.
  • Leeftijd vanaf 8 jaar.
  • Jongere kinderen alleen onder begeleiding.
  • (Groot)ouders zijn ook welkom.
  • Vooraf opgeven is noodzakelijk bij S. van Baren,
    tel. 0345-612829 of e-mail: k.van.baren1@kpnplanet.nl

 


TERUGBLIK OP ACTIVITEITEN VOOR DE JEUGD in 2016:

 

Op 5 november waren de activiteiten gericht op paddenstoelen.

Drie heel enthousiaste jongens leerden eerst van alles over paddenstoelen, waarna we erop uit gingen. We zochten naar buikzwammen zoals de parelstuifzwam, plaatjeszwammen zoals de honingzam, een parasiet en dus vijand van de boom, de kaneelkleurige melkzwam, een vriend van de eik en de draadknotszwammen, “vuilnismannetjes” die het blad opruimen.
Toen we alle paddenstoelen van ons lijstje gevonden hadden, gingen we terug naar de Schaapskooi, waar de jongens hun eigen paddenstoel maakten van klei. Het zijn heel mooie werkstukken geworden, elk met een eigen verhaal.


Zaterdag 1 oktober op onze open dag was de jeugd druk met allerlei activiteiten. Zo zijn er o.a. …. appelhuisjes gemaakt. Zelf zagen met een heuse elektrische zaagmachine! Heel spannend.
Er is brood gebakken, er zijn appeltjes geschild met een heel ouderwets molentje, kaarsen gemaakt bij de imker, er is vers geperst sap geproefd en met wilgenteen werd een hut gebouwd.

In de grote zaal werd gekleurd en gepuzzeld, terwijl de (groot) ouders genoten van een kopje koffie of thee met of zonder appelpunt.

————————————————————————————————

Op woensdag 17 augustus werd aandacht besteed aan kriebelbeestjes rondom De Schaapskooi
en op zaterdag 20 augustus stond het leven in de sloot / poel centraal

—————————————————————————————

SLOOTJESDAG BIJ NATUURCENTRUM DE SCHAAPSKOOI

Op zaterdagmiddag 11 juni was de jeugd van 8 tot 12 jaar welkom bij Natuurcentrum de Schaapskooi, voor slootjesdag, een landelijk evenement, waar wij ook aan meededen.
We begonnen om 14:00 uur met dia’s. Daarna werd gezocht naar waterbeestjes. De vangst viel een beetje tegen, maar toch hebben we leuke dingen gezien. Natuurlijk hebben we ze weer vrij gelaten.
Dit is voor herhaling vatbaar, maar dan wat later in het jaar.


SLOOTJESDAG

BIJ NATUURCENTRUM DE SCHAAPSKOOI

Op zaterdagmiddag 11 juni is de jeugd van 8 tot 12 jaar welkom bij Natuurcentrum de Schaapskooi, Overboeicop 15 te Schoonrewoerd. Jongere kinderen kunnen ook deelnemen maar alleen onder begeleiding.

We beginnen om 14:00 uur met dia’s en gaan daarna in de sloot waterbeestjes vangen en deze nauwkeurig bekijken. We laten alle waterdiertjes ook weer los in de sloot waar ze horen. Daarna gaan we nog knutselen.

Deze middag duurt tot ongeveer 16:00 uur.

picture 1picture 2

picture 3picture 4

Deelname kost € 2,50 per kind inclusief consumptie.

Schepnetjes e.d. zijn aanwezig.

(Groot)ouders zijn ook welkom.

Vooraf opgeven is nodig. Dit kan bij:

C. Kramer, e-mail ckramer01@hetnet.nl of tel. 0345-619684.

 


 

“Welkom Grutto” weekend.

Sinds vorig jaar is de grutto onze Nationale Vogel en dus een welkom waard! De grutto’s zijn terug uit Afrika en voor ze gaan broeden in hun eigen weiland verbeven ze nog enkele weken in de uiterwaarden om uit te rusten en aan te sterken.

Het weekend van 19 en 20 maart is door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het “Welkom Grutto” weekend. Daar deden wij ook iets mee.

Op zaterdag 19 maart organiseerden we voor de jeugd een excursie naar de Lekuiterwaarden om grutto’s te zien.
We richtten ons in deze wandelexcursie op kinderen vanaf ongeveer acht jaar en andere beginnende vogelaars.
We vertrokken vanaf de Schaapskooi en gingen de Lekdijk, aan de westkant van fort Everdingen, waar we de grutto’s goed hebben kunnen zien fourageren aan de waterkant.

grutto

 


LENTEFEEST

Op zaterdag 16 april van 10.00 tot 16.00 uur vindt het Lentefeest plaats in en om Natuurcentrum De Schaapskooi.
Op deze dag besteden wij ook hier aandacht aan de weidevogels.

Er is een ochtendprogramma en een gelijkluidend middagprogramma voor de jeugd vanaf 8 jaar.
Kinderen tot 8 jaar kunnen alleen onder begeleiding deelnemen.

Ochtendprogramma:
09.30 uur – inleiding in de achterzaal
10.15 uur – vertrek per fiets naar het reservaat aan de Huibert *) waar we naar weidevogels gaan kijken.
12.00 uur – terug.
Op vertoon van je “kaartje” kan je brood bakken.
Dit “kaartje” krijg je bij de inschrijving.

Middagprogramma:
Vanaf 12.00 uur kan je op vertoon van je “kaartje” brood bakken.
13.00 uur – inleiding in de achterzaal
13.45 uur – vertrek per fiets naar het reservaat aan de Huibert *) **) Waar we naar weidevogels gaan kijken.
Ca. 15.30 uur – terug.

*) Een alternatief is: na de inleiding knutselen, e.d. en broodbakken.
**) We gaan op de fiets naar het reservaat aan de Huibert, aan het einde van Overheicop. Ook met de auto te bereiken via Schoonre-woerd en Overheicop. Doorrijden tot het eind. Er is daar beperkt gelegenheid tot parkeren voor auto’s.

Meer informatie en opgeven: tot/met vrijdag 15 april bij:
Kramer, tel. 0345-619684. Of per email: ckramer01@hetnet.nl

Kinderen die niet aan het tijdgebonden programma (kunnen) deelnemen, kunnen knutselen, kleuren, spelletjes doen, e.d.
Ook zij kunnen bij gelegenheid broodbakken.

Wij hopen vele kinderen te ontmoeten.

 


UILENBALLEN PLUIZEN 

Op donderdag 25 februari 2016 organiseert Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden een activiteit voor de jeugd:
uilenballen pluizen.

Hieraan hebben meer dan 30 kinderen meegedaan.

Voor wie: voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar.
Kinderen tot 8 jaar kunnen alleen onder begeleiding deelnemen.
Waar: Deze activiteit zal gehouden worden in Natuurcentrum de Schaapskooi, Overboeicop 15 te Schoonrewoerd.
Programma: We gaan een diapresentatie bekijken, iedereen mag een uilenbal uitpluizen en een uiltje van klei maken.
Tijdsduur: Het programma duurt ongeveer 2 uur, van 10 – 12 uur.
Aanmelden: Opgeven is verplicht. Dit kan tot en met woensdag 24 feb.
De kosten: zijn €2,50 per kind, begeleiding gratis.
Meer informatie en opgeven bij C. Kramer, tel 0345-619684. Of per email: ckramer01@hetnet.nl

 


Jeugdactiviteiten in 2015:

VOGELS IN DE WINTER.

bonte spechtIn de Kerstvakantie, op woensdag 23 december 2015, houden we een jeugdactiviteit over Vogels in de winter. We gaan een diaserie over vogels in de winter bekijken, daarna maken we vetbollen. En we gaan achter de Schaapskooi op zoek naar vogels. De ochtend duurt van 10:00 tot 12:00 uur. ’s Middags kunnen de kinderen ook komen, van 13:00 tot 15:00 uur. Voor alle spullen wordt gezorgd.

Natuurcentrum De Schaapskooi bevindt zich in Schoonrewoerd, Overboeicop 15, 4145 NN.

Voor deze jeugdactiviteit geldt:

  • Deelname kost € 2,50 per kind.
  • Inclusief limo en koek.
  • Leeftijd vanaf 8 jaar.
  • Jongere kinderen alleen onder begeleiding.
  • (Groot)ouders zijn ook welkom.
  • Vooraf opgeven is noodzakelijk bij C. Kramer.

Tel. 0345-619684. Email: ckramer01@hetnet.nl

Foto : Johan Scholtens

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 PADDENSTOELEN IN DE SCHAAPSKOOI.

Op dinsdag 20 oktober 2015, in de herfstvakantie, organiseren we van 9.30 – 11.30 uur
in en om Natuurcentrum de Schaapskooi een ochtend over paddenstoelen.

Prhoningzwamogramma:
– kennis maken met paddenstoelen
– pauze met limo en een koekje
– buiten op zoek naar paddenstoelen
– een paddenstoel maken van klei

– Voor kinderen van 8 tot 12 jaar
– Jongere kinderen zijn welkom onder begeleiding van een volwassene
– Kosten: € 2,50 per kind, ter plaatse te voldoen.
– Aanmelden via de mail: k.van.baren1@kpnplanet.nl
onder vermelding van naam en leeftijd kind en telefoonnummer waaronder u bereikbaar bent.
Of per telefoon: 0345-612829. Spreek zo nodig de voice-mail in.

S. van Baren – werkgroep educatie

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

VAKANTIENATUURWEEK IN EN OM NATUURCENTRUM DE SCHAAPSKOOI

Natuur- en Vogelwacht “De Vijfheerenlanden” organiseerde
in de week van maandag 10 tot en met vrijdag 14 augustus 2015
een natuurweek voor de jeugd van 4 tot 12 jaar.
De jongste kinderen (4-7 jaar) alleen met een begeleider.
Telkens van 9.30 uur tot ca. 11.30 uur.

De activiteiten werden gehouden in en rond natuurcentrum “De Schaapskooi”.
We begonnen elke ochtend met een inleiding, daarna gingen we naar buiten, op zoek naar vogels –  kriebelbeestjes – planten, bloemetjes en bomen, waterdiertjes.
Steeds in een ander stukje natuur: tuin, oud bos, jong bos, weiland, sloot, poel of hooiland. Elke dag maakten de kinderen kennis met allerlei planten en dieren; ook hebben we waar het zo uitkwam, naar sporen gezocht.
Waar mogelijk hebben we ook nog geknutseld met klei, papier en natuurlijke materialen.
Zo hebben we o.a. een masker gemaakt, een placemat, een schilderijtje met boombladeren, een boekenlegger met bloemen en een kikker van klei.
De laatste ochtend hebben we waterbeestejs gevangen en op naam gebracht.
Over het algemeen heeft het weer goed meegewerkt, maar door een regenbuitje lieten we ons niet afschrikken; daar hadden we op gerekend.

Zowel de kinderen, de begeleidende (groot)ouders als wij hebben het als leuk en gezellig ervaren.
Misschuen is er in de zomervakantie van 2016 weer een vakantienatuurweek.

S. Gielis, C. Kramer, S. van Baren.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

VOGELS IN VOORJAAR

Nestkastjes maken op woensdag 25 februari 2015

Het is weer de nationale week van de nestkast, een initiatief van o.a. Vogelbescherming.
Vogels in de tuin maken de tuin levendig, vogels brengen gezelligheid bij ons thuis.
We kunnen de vogels helpen door een nestkast op te hangen. Als je het nu doet, kunnen de vogels er deze lente nog gebruik van maken. Meer informatie is te vinden op www.weekvandenestkast.nl.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0