Excursieverslagen 2012
Klik op onderstaande excursies voor meer informatie
16 december 2012 Excursie naar de Flevopolder
28 november 2012 Excursies Tussendoor Barendrecht
25 november 2012 Herfstwandeling op landgoed Borneo en Heidestein
4 november 2012 Herfstwandeling op de Veluwe
21 oktober 2012 Paddenstoelenexcursie in de Kaapse bossen
14 oktober 2012 Paddenstoelenexcursie in de Kaapse Bossen
28 september tot 1 oktober 2012 Weekend naar Texel
12 augustus 2012 Op zoek naar de Koninginnepage
20 mei 2012 Excursie naar de Tenellaplas bij Oostvoorne
15 april 2012 Excursie naar de Flevopolder
16 december 2012 Excursie naar de Flevopolder met Eduard
We vertrokken met 9 personen uit Vianen, het was koud in de wind, maar wel droog De eerste stop was lang de Oostvaardersdijk, waar we gelijk al de eerste brilduikers zagen. We volgden de Oostvaardersdijk en stopten bij de Lepelaarsplassen. In de Lepelaarsplassen zagen we een groep nonnetjes zwemmen, vrouwtje en mannetjes. In de plas vlakbij Lelystad langs de Knardijk zwom een groep baltsende slobeenden, heel dicht bij elkaar. Langs de knardijk stopten we bij de koninkpaarden en hier vloog een ruigpootbuizerd op. Tenslotte stopten we bij de 2 praamweg bulten met een mooi uitzicht over het wildpark met edelherten en koninkpaarden en een vos . Het was weer de moeite waard, Eduard bedankt. Dit zijn de vogels die we gezien hebben:
klik op de namen voor meer informatie
Bart
28 november 2012 Excursies Tussendoor Barendrecht
We zijn begonnen met een wandeling in Klein Profijt zoetwatergetijdengebied langs de Oude Maas, met bos, wilgengrienden, rietvelden en ruig grasland. In de toppen van de bomen was het een drukte van staartmezen, matkoppen en ook het de goudhaan ontbrak niet.
Klein Profijt Daarna zijn we op zoek gegaan naar de witoogeend, maar die hebben we niet gezien. In Barendrecht in park Nieuweland waren pestvogels gemeld, en ja we hebben ze gevonden. De eerste melding was een groep van 60 vogels nu waren er nog 6 over, ze zaten op de bessen van de Gelderse Roos en Dwergmispel.
De buffelkopeend werd bijna dagelijks gemeld op de Gaatkensplas, dus daar zijn we gaan kijken, na wat zoeken vonden we hem tussen een groep kuifeenden.
25 november 2012 Herfstwandeling op landgoed Borneo en Heidestein bij Zeist
De landgoederen Heidestein, Bornia en Noordhout vormen tezamen het grootste aaneengesloten natuurgebied van Het Utrechts Landschap. Het uitgestrekte gebied wordt gekenmerkt door naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzanden en akkerlanden. Deze excursie is afgelast door Rein Wiering vanwege de storm, het was te gevaarlijk om met deze storm in de bossen te lopen.
4 november 2012 Herfstwandeling op de Veluwe
Jules Klees heeft voor deze excursie een mooi gebied op de Veluwe uitgezocht. We vertrekken met 16 personen uit Vianen, de zon schijnt, maar het is wel koud, ongeveer 7 graden . We rijden via Harderwijk naar Landgoed Staverden. Er staat een prachtig Kasteel met park en koetshuizen, eigendom sinds 1963 van het Gelders Landschap.We bekijken het park met grote dikke beuken en eiken, hoge zilversparren, veel hortensia’s, diverse toverhazelaars, enz. In dit park zien we de boomkruiper, boomklever, kramsvogels en de koperwiek. Overal horen en zien we het roodborstje en de vink. Daarna rijden we 1 km terug om de gele wandeling van ongeveer 8 km te gaan lopen. We lopen door een bos met veel beuken, eiken en grove dennen. Tot onze verbazing staat er nog een brede wespenorchis naast het pad. In de greppel en langs het pad staan greppelvaren, eikvaren en brede stekelvaren. Overal vinden we paddenstoelen die door Jannie, Lida en Jules een naam krijgen. Op een boom zien we een oranje alg, die de hele boom bedekt. Het is een mooie wandeling in een oud bos met veel paddenstoelen. Zeker een plek om nog eens terug te komen. Jules bedankt.
De volgende paddenstoelen hebben we gezien:
Bart
21 oktober 2012 Paddenstoelenexcursie in de Kaapse bossen
Routebeschrijving en startplaats: Vanuit Vianen nemen we de A27 naar Utrecht, dan de A12 richting Arnhem tot Driebergen. Bij afslag Driebergen rechts uitvoegen en de N225 richting Doorn volgen. Ongeveer 1 km voorbij Doorn zijn links de Kaapse bossen. Leersumsestraatweg 4-6 te Doorn. (TOM-TOM) Er is links van de weg een grote parkeerplaats in de Kaapse bossen.
We zijn 2 keer in de Kaapse bossen geweest. De eerste keer, op 14 oktober, met Jannie, Thijmen en Bart, om te kijken welke paddenstoelen er staan. We hadden geluk dat er op die dag een IVN paddenstoelen excursie plaats vond. De IVN gids kende veel paddenstoelen en wist ze ook te vinden. De route was iets ingekort tot ongeveer 3 km. Op 21 oktober gingen we voor de tweede keer naar de Kaapse bossen. We vertrekken uit Vianen met 12 volwassenen en 2 kinderen. Het weer was goed, droog en de zon ging schijnen. Direct bij de parkeerplaats staan al veel paddenstoelen. Thijmen begint de excursie met een verhaal over de verschillende soorten paddenstoelen. Jannie en Thijmen brengen bijna alle paddenstoelen op naam. We zien o.a. de parelstuifzwam, zie foto boven. De oorlepelzwam met de steel bij de rand. Een groep nevelzwammen, helm mycena’s enz. De kinderen willen vliegenzwammen zien, (van kabouter spillebeen). We komen bij een berkenbos en daar staan ze, prachtige paddenstoelen, rood met wille stippen. Overal waar we lopen vinden we paddenstoelen, o.a. melkzwammen, mycena’s, inktzwammen, geweizwammetjes, zwavelkoppen, amenieten, korstzwammetjes en hertezwammen. Door de vele paddenstoelen staan we steeds stil om te kijken welke paddenstoel het is. Langs de route staat ook een klimtoren. We moeten even zoeken omdat we niet de blauwe route gevolgd hebben, maar na een omweg vinden we deze toren. Op verschillende manieren bepalen we de hoogte van de toren, en komen uit op 26 m. Boven op de toren hebben we een prachtig uitzicht. We hebben hier onze lunchpauze. We vervolgen de excursie, met af en toe nog een nieuwe paddenstoel. Om ongeveer 2 uur zijn we weer terug op de parkeerplaats. De meeste paddenstoelen van de IVN excursie van vorige week hebben we nu weer gezien. Hieronder nog en lijst met alle paddenstoelen. Jannie en Thijmen bedankt voor deze mooie excursie. De volgende paddenstoelen hebben we gezien in de Kaapse bossen tijdens beide excursies op 14 en 21 oktober.
14 oktober 2012 Paddenstoelenexcursie in de Kaapse Bossen
Bij Doorn ligt dit uitgestrekte wandelbos met vele soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten. Wandel in de Kaapse Bossen over kronkelige bospaden, historische kerkpaden en statige beukenlanen. Natuurmonumenten heeft het oorspronkelijk eentonige productiebos omgevormd tot een natuurlijk en gevarieerd bos. En dat levert ook een grote variatie aan dieren en planten op. In de Kaapse Bossen leven verschillende soorten spechten, de appelvink en de bosuil. De boommarter gebruikt oude spechtenholen om zijn jongen in groot te brengen. In de herfst barst het hier van de paddenstoelen, in alle kleuren en vormen.
28 september tot 1 oktober 2012 Weekend naar Texel
Het laatste weekend van september is traditiegetrouw gereserveerd voor een verblijf op Texel. 19 Mens sterk waren we. 19 Tinten grijs, enigszins de realiteit van het ledenbestand. We hebben best weer gehad. Het was supergezellig. Bart had er als kwartiermaker alles aan gedaan om het iedereen naar de zin te maken. Zoals gebruikelijk verbleven we bij/in de boerderij aan de Oorsprongweg , dit is aan de oostkant van het eiland. We hebben alle “highlight” natuurgebieden zo’n beetje bezocht: de Mokbaai, het duinengebied van de Moksloot, de Muy, de Slufter, de putjes, de zee afgespeurd, de kwelder. Als extraatje zijn we een dagje naar Vlieland geweest. De boot naar Vlieland Een mooie belevenis is het om met een tot bus verbouwde legerauto over de Vliehors te rijden. Op Vlieland zagen we prachtige vlaktes, rood van de zeekraal. Het was er goed vogelen: aan je linkerhand het wad vol met steltlopers en rechts de vogels van de Kroonpolders. Prachtige wolkenpartijen. Zonnestralen verlichtten het eiland, maar maakten de oogleden zwaar. Velen van ons hebben zich dan ook even neergevlijd in het lange gras op het talud van de dijk. De terugreis met de boot was een verrassing. Donkere wolken waren verschenen en er stak een harde wind op. De boot deinde flink. Het was een hilarisch zicht om te zien hoe Piet en Constance hele golven water over zich heen kregen . Vocht van kruidenbitter rondgebracht door de vrolijke vrouwelijke matroos gulpte kelen binnen. Zilt en bitter, ze leidden beide tot een gulle lach. Ernst nu. Wat hebben we waargenomen. Door het droge weer van de afgelopen weken was het met de paddenstoelen armoe troef. We hebben prachtige grote parasolzwammen gezien, een ruitjesbovist en enkele parelstuifzwammen.
Parasolzwam Plantjes. Een greep uit wat er te zien was: lamsoor, vleugeltjesbloem, zeemelkdistel, ruige leeuwentand, kleine watereppe en gelukkig het prachtige parnassia. De gevederde vrienden. Weinig ganzen nog, wel heel veel drieteen- en bonte standlopers, een prachtige gekraagde roodstaart, veel tapuiten en lepelaars, rosse grutto’s, blauwe en bruine kiekendief, bontbekplevieren en een Chileense zwaan. Er is ook nog een vis gezien. Bij de Geul zag Cees een grote paling over het droge gras kruipen, Cees heeft hem opgepakt en terug in de beek gegooid. Haring zonder uitjes is een paar keer waargenomen door Gerrit. Parende honden hoort dat ook bij de waarnemingen, is dat natuur? In de buurt van de Slufter keek ik met mijn telescoop over het strand. Ik zag een man en een vrouw elkaar naderen. Ze hadden beiden een hond bij zich. Plotseling zie ik beide honden met elkaar op het strand met elkaar naar bed gaan. Wat zouden die man en vrouw nu tegen elkaar zeggen. Wat zou het standpunt van de Dierenpartij zijn inzake het bekijken van het liefdesleven van honden door een telescoop. Bestaat er dierenvoyeurisme? Een mooi onderwerp om het met elkaar over te hebben, als er niets waar te nemen valt. Texel 2012 kan de boeken in als een goede excursie. Robert de Smet
12 augustus 2012 Op zoek naar de Koninginnepage
We vertrekken met 10 personen uit Vianen om met Anko de Graaff de Koninginnepage te gaan zien in de buurt van Wekerom op de Veluwe. Anko is samen met zijn broer René en zijn vader Gerrit, René vangt de vlinders in een potje om ze ons te laten zien. Het weer is prachtig om vlinders te gaan kijken, zonnig en boven de 20 graden. Ons vertrekpunt ligt langs de Wekeromseweg bij “De Valouwe”. Om 9.00 uur start de excursie met de belofte van Anko dat we zeker een Koniginnepage zullen zien. We komen op een afgeplagd terrein met veel wilde peen, de waardplant van de koninginnepage. We zien hele pollen hazenpootjes met hier en daar een koningskaars. De eerste vlinder die René vangt is een icarusblauwtje, zowel het vrouwtje, dat bruin is, als het mannetje, dat blauw is. De struikhei begint net te bloeien. Hier en daar staat wilde Marjolijn in bloei. De volgende vlinder is de heivlinder. Maar dan zien we de eerste Koninginnepage vliegen, een prachtige vlinder. Ze zijn vaak op distels te zien, zie foto. Op hetzelfde terrein vinden we ook kleine pimpernel, Sint- Janskruid, venkel, mannetjes ereprijs, reukloze kamille, chichorei, biggekruid, geel viltkruid, knopig helmkruid, klein warkruid en stekelbrem. René vangt voor ons een prachtig gekleurde gouden tor en daarna een gamma uiltje en zwartspriet dikkopje. In dit gebiedje staan overal koningskaarsen en zwarte toortsen. Op vroegere excursies op de Veluwe met Anko hebben we ook sprinkhanen gezien, deze keer zien we een bezemsprinkhaan. Als slotstuk van de excursie komen we in een veld met akkerdistels waar we tot onze verrassing meer dan 10 koninginnepages zien. Al met al hebben we nog nooit zoveel koninginnenpages gezien, zeker 40 stuks. Het was een prachtige excursie in de “De Valouwe”. Anko en familie bedankt. BdG
20 mei 2012 Excursie naar de Tenellaplas bij Oostvoorne
We vertrekken met 5 personen uit Avelingen. Het weer is goed. We gaan eerst de in 1949 door Kees Sipkes aangelegde Heemtuin bekijken. Hier zien we zomaar 10 soorten orchideeën, waarvan er een aantal in bloei staan (zie bijgevoegde plantenlijst). Orchideeën kunnen alleen ontkiemen als in de grond een speciale schimmelsoort aanwezig is. Ook staat er de vleugeltjesbloem, echte sleutelbloem en graslelie in bloei. Er zijn hier verschillende wandel routes uitgezet, wij lopen de Nachtegalen route, met een extra rondje langs het Oostvoornse meer. Tijdens deze route zien we veel duinplanten, zoals duinsalamonszegel, geel zonneroosje, stalkaars en knolsteenbreek. We horen regelmatig de zanglijster, zwartkop en de tuinfluiter, soms de zwartkoptuinfluiter? Maar de nachtegaal laat zich niet horen. Onderweg zien we een duinmeertje met veel kwakende meerkikkers. Halverwege de wandeling verlaten we de nachtegalenroute en lopen langs de vliegveldvallei naar het Oostvoornse Meer, hier staan veel grote ratelaars in bloei.
In de bosjes horen we de spotvogel met zijn prachtige liedje. Dicht bij het strand horen we een ander geluid, even stilstaan en goed luisteren en ja hoor het is de nachtegaal. Hier staat ook een bord met vogelkijkscherm op 500 m, we lopen erheen en bij het scherm hebben we een prachtig uitzicht op een eiland in het meer. Op het eiland broeden veel visdiefjes en kokmeeuwen, ook zien we hier de lepelaar, groenpootruiter, kluut en tureluur. We lopen langs het Oostvoornse meer en via de nachtegalen route weer terug naar de Tenellaplas. Hier ligt langs het strand een scholeksternest. Het is een mooie excursie geweest met veel bijzondere planten en vogels.
De volgende vogels hebben we gezien en/of gehoord:
klik op onderstaande vogels voor meer informatie en hun zang.
Nachtegalen route | Oostvoornse meer | ||
Fitis | Merel | Brandgans | Kokmeeuw broedend |
Gaai | Putter | Canadese gans | Krakeend |
Grote bonte specht | Spreeuw | Grauwe gans | Lepelaar |
Houtduif | Tjiftjaf | Groenpootruiter | Nachtegaal |
Koolmees | Tuinfluiter | Grote mantelmeeuw | Spotvogel |
Zwarte kraai | Winterkoning | Kievit | Tureluur |
Kuifeend | Zanglijster | Kleine mantelmeeuw | Visdieven (broedend) |
Meerkoet | Zwartkop | Kluut |
De volgende planten hebben we gezien:
Klik op de planten voor meer informatie.
En we hebben nog een eekhoorn gezien.
Bart
15 april 2012 Excursie naar de Flevopolder
We vertrokken met 11 personen uit Vianen, het regende onderweg, maar in de Flevopolder werd het droog, wel was het koud in de wind. De eerste stop was net over de brug naar de Flevopolder richting Almere, met prachtige geoorde futen. We volgden de Oostvaardersdijk en stopten bij de Lepelaarsplassen. In de lepelaarshut zagen we 4 krooneenden. Onderweg langs de Oosvaardersdijk en de knardijk stopten we regelmatig en op de praamwegbult hadden we een mooi uitzicht over het wildpark met edelherten en koninkpaarden .
Dit zijn de vogels die we gezien hebben.
Klik op onderstaande vogels voor meer informatie en hun zang.
Bart