Nieuw postadres vereniging

Per 1 januari 2019 heeft onze vereniging een nieuw postadres.
Het postbusnummer is komen te vervallen.

Ons nieuwe postadres is:

Overboeicop 15
4145 NN Schoonrewoerd

Dit is tevens het adres van ons natuurcentrum De Schaapskooi.

 

 

Lingebos dicht

Geplaatst: 13 dec. 2018

Staatsbosbeheer heeft besloten vanaf deze week het Lingebos in Vuren af te sluiten voor bezoekers, in verband met de risico’s die zijn ontstaan door essentaksterfte. Er staan heel erg veel zieke en dode essen in het Lingebos. Vanaf 7 januari starten we met de kap van deze bomen en tot dat helemaal uitgevoerd is (uiterlijk half maart 2019) blijft het bos helemaal afgesloten.

Lees verder…

Gedurende deze periode is het natuurgebied achter de Schaapskooi wellicht een mooi wandelalternatief.
Vanaf de parkeerplaats bij de Schaapskooi gemakkelijk te voet bereikbaar.

 

De oogst is weer binnen

Door Arie Versluis

Door de vele zonnige dagen, de soms extreme hitte en de langdurige droogte zullen we de zomer van 2018 niet snel vergeten. Voor eigenaren van zonnepanelen was dit een topjaar, het rendement was flink meer dan het langjarig gemiddelde. Ook de panelen op De Schaapskooi zorgden voor veel kWh aan opgewekte stroom.

Voor de land en tuinbouw was dit allemaal wel wat minder, het grondwaterpeil zakte hier en daar dramatisch. Sloten kwamen droog en het land verschroeide, de groei van het gras stopte en de maisteelt bleef flink achter. Waar het kon en mocht werd beregend of bevloeid, ook de fruittelers in onze regio waren hier enorm druk mee en met resultaat, want de fruitoogst was meer dan goed.

Maar wij met onze hoogstampercelen hebben geen mogelijkheden voor beregening en moeten afwachten wat de natuur ons brengt. Naarmate de zomer vorderde zagen wij dat de appels en peren achterbleven in groei, de verwachte oogst werd als matig ingeschat. De echt vroege soorten begonnen voortijdig van de bomen te vallen, ook was er veel rot. Maar de wat latere soorten begonnen toch nog aan een groeispurt, zodat we uiteindelijk meer plukten dan eerder werd verwacht. Dit jaar bleef de teller steken op 21,5 ton, ruim voldoende om weer een flinke voorraad sap en stroop te kunnen laten maken. Hiervoor gebruikten we ruim de helft van de totale opbrengst.

Vorig seizoen was vooral de appeloogst veel kleiner, daardoor konden wij helaas niet het hele afgelopen jaar appelsap en appelperenstroop aan u leveren.

Maar nu zijn de magazijnen weer gevuld, appel-en appelperensap van de nieuwe oogst is volop leverbaar, ook is een ruime voorraad appelperenstroop voor ons gemaakt. En nu blijkt dat een warme zonnige zomer ook wel voordelen heeft, het suiker gehalte in het fruit blijkt hoger dan normaal. In de druiventeelt spreekt men dan van een goed wijnjaar, maar ook wij zijn blij met die extra suikers.

Want dat proef je terug in de producten welke hiervan gemaakt worden. We horen dan ook alleen lovende kritieken over de smaak, de stroop scoort dermate goed dat mensen soms een hele tray kopen. Want deze oogst smaakt naar meer.

Dus kom ook eens proeven, de nieuwe oogst staat voor u klaar. De smaak van al dit lekkers gemaakt van onbespoten fruit zal u bevallen. Onze sappen zijn te koop per glas of per fles, maar ook per doos. Stroop kunt u per potje of per tray aanschaffen. Ook kan in een geschenkdoos worden geleverd, ons zogenoemde hoogstamtrio in speciale verpakking is zeer populair.

Met de aankoop van deze producten helpt u mee aan het behoud van enkele beeldbepalende hoogstamboomgaarden in De Vijfheerenlanden.

Verdere productinformatie vindt u op deze site onder Winkel.

 

 

Lionsclub Vianen houdt het kort

Zaterdag 10 november hebben leden van de Lionsclub Vianen hun handen flink uit de mouwen gestoken
om het landschap in de Vijfheerenlanden te behouden. Samen met leden van onze vereniging werden ’s ochtends de wilgen langs de Polderweg bij Lexmond van hun takken ontdaan.
 
 
Na een paar uur aan het werk te zijn geweest was het tijd voor een lekkere kop koffie, waarna de werkzaamheden werden hervat. Na afloop  werd er in de Schaapskooi onder het genot van een drankje een broodje kaas/worst en een overheerlijke erwtensoep nagepraat. Met een voldaan gevoel keerde iedereen huiswaarts. Het was bovenal een zeer nuttige maar ook gezellige ochtend.
 
 
 

Vereniging schenkt rietputje aan Utrechts Landschap

Dinsdag 16 oktober heeft Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden het rietputje bij Fort Everdingen met enige luister aan Utrechts Landschap overgedragen. Na een plezierige ontmoeting van beide partijen ter plaatse bij het rietputje en mooie woorden over en weer werd er onder het genot van koffie, thee en gebak nog even nagepraat in de Schaapskooi van onze vereniging.

In juli dit jaar had onze vereniging het rietputje al formeel aan Utrechts Landschap geschonken. Tijdens een algemene ledenvergadering in 2014 was daartoe besloten.

Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden is er van overtuigd dat het beheer van het rietputje bij Utrechts Landschap in goede handen is en het voortbestaan van dit uniek stukje natuur is gewaarborgd.

 

Zaterdag 13 oktober: Open Dag

Op 13 oktober is onze jaarlijkse Open Dag in en rond De Schaapskooi. De ‘hoofdacts’ zijn zoals gewoonlijk de presentatie van de nieuwe fruitoogst en de presentaties van de diverse werkgroepen. Voor de jeugd begint het al om 8.30 uur met een Vroege Vogelexcursie. De rest van het programma speelt zich af tussen 10.00 en 16.00 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Donderdag 4 oktober: dialezingen door leden van onze vereniging

Eens per jaar delen leden hun natuurbelevenissen in de Schaapskooi door middel van hun mooiste beelden.

Op 4 oktober wordt de avond verzorgd Gerard van Heusden en Cees Gielis. Gerard van Heusden neemt u mee naar Suriname en na de pauze reist Cees Gielis met u naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Klik hier voor meer informatie.