Boeiende Nacht van de Nacht

Door Arina van Zijl-Bogerd

Op zaterdag 26 oktober organiseerde de Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden in samenwerking met de Gemeente Vijfheerenlanden de Nacht voor de Nacht in de Schaapskooi.

Om half acht werd er gestart met het kinderprogramma o.l.v. Marian Verdonk met een prachtig verhaal en muziek. Dit alles vond plaats bij het kampvuur en in de grote tent bij een prachtig versierde boom. Om half negen liep de Schaapskooi vol voor het programma voor de oudere kinderen en de volwassenen.

Verschillende verkorte workshops over het licht, uilen en het heelal. Daarna was er een mogelijkheid om te gaan wandelen achter de Schaapskooi in het donker. Boeiende avond met veel sfeer en zeer leuke reacties.

Bedankt vrijwilligers voor het mogelijk maken van deze sfeervolle avond.

Onze ooievaars in 2019

Arie Versluis heeft wederom een verslag gemaakt van het broedresultaat van de ooievaars in de Vijfheerenlanden.
Lees meer…

Hieronder een aantal foto’s van het ringen van de jonge ooievaars bij de Schaapskooi.
De foto’s zijn gemaakt door Olek Bebnik.

 

Met een hoogwerker van de brandweer worden de jonge ooievaars van het nest gehaald.

 

En in gele tassen gestopt om gemakkelijk vervoerd te kunnen worden.

 

Arie Versluis neemt de vogels in ontvangst en draagt ze naar de ringers.

 

Daar zijn ze dan, drie jonge ooievaars. Ze gedragen zich heel mak.

 

De vogels worden gewogen en snavel en vleugels worden opgemeten.  De gegevens worden genoteerd.

 

Ten slotte wordt een forse ring met uniek nummer om de poot van elk jong gedaan. Hiermee kan hij/zij in het veld herkent worden zodat we het wel en wee van de vogel enigszins kunnen volgen.

 

De ring gaat op de poot boven de knie.

 

Tenslotte worden de geringde ooievaars weer keurig in het nest gezet.

 

Broedresultaat zwarte sterns polder de Eng

Rien de Keijzer heeft net als in vorige jaren onderzoek gedaan naar de kolonie
broedende zwarte sterns in polder de Eng langs de Linge.
Klik hier voor de broedresultaten.

Fruitwinkel geopend !

Geplaatst: 29-07-2019

Het versfruitseizoen is weer begonnen !

In onze fruitwinkel bij de Schaapskooi kunt u weer vers onbespoten fruit (oogstjaar 2019)
uit onze hoogstamboogaarden kopen. We hebben appels en/of peren.

Prijs: € 0,50 per kilo, contant af te rekenen en zolang de voorraad strekt.
Openingstijd: dagelijks, overdag. Zelfbediening.

Het aantal voorradige soorten is variabel. Bezoek daarom onze fruitwinkel
voor meer duidelijkheid.

Kontaktpersoon fruitwinkel: Stef de Ridder
E-mail: deridder33@kpnmail.nl
Tel: 06 46461581

Zaterdag 11 mei lentefeest bij de Schaapskooi

Aanstaande zaterdag 11 mei is het weer lentefeest bij de Schaapskooi.
Klik hier voor het programma.

Ooievaars geboren bij Schaapskooi !

Woensdag 24 april zijn twee ooievaars geboren. De komende dagen verwachten we nog drie broertjes of zusjes.
Alles is mooi te volgen met onze webcam.

Foto P. Martens

 

Donderdag 4 april dialezingen special !

Aanstaande donderdag 4 april worden twee dialezingen gehouden door leden van onze vereniging.

Sonja van Baren vertelt aan de hand van foto’s het een en ander over de broedvogels van de Britse kust en Kees Terlouw komt na de pauze vertellen over de bijzondere reis die hij met zijn partner heeft gemaakt door Japan.

Aanvang 20.00 uur
Locatie: Schaapskooi

Lees hier meer.

 

NL Doet 2019

Door Arina van Zijl-Bogerd

Op vrijdag 15 maart j.l. werd er voor de eerste keer een NL Doet dag georganiseerd in de Schaapskooi het verenigingsgebouw van de Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden. Deze dag stond in het teken van “De Schaapskooi” van binnen en buiten een sopje te geven.

Onder leiding van een aantal vaste vrijwilligers van de Natuur en Vogelwacht zijn de vrijwilligers van NL Doet enthousiast aan de slag gegaan met de diverse werkzaamheden. De groep bestond uit een 10 tal vrijwilligers van de Gemeente Vijfheerenlanden en een leuke dame uit Nieuwegein. De werkzaamheden bestonden o.a. uit het creëren van twee ringslang hopen. Vele kruiwagens met mest hebben een flinke tocht gemaakt. De buitenkant en het terras hebben een flinke opknapbeurt gekregen en de bloemetjes staan weer buiten. Aan het einde van de dag hebben we met elkaar nog een excursie achter de Schaapskooi gemaakt, daarna met elkaar geproost op een zeer geslaagde dag.

 

 

Weer live-beelden ooievaarsnest !

Sponsor Case Electronics te Arkel heeft net als in vorige jaren
wederom ervoor gezorgd dat u kunt genieten van de live-beelden van
ons ooievaarsnest bij de Schaapskooi.

Er is al een paar ooievaars dat het nest in bezit heeft genomen,
maar er zijn kapers op de kust…

Klik hier voor de live-beelden of op het plaatje met het ooievaarsnest
rechts op het scherm.

Ex-voorzitter raakt aan lager wal

Door Arie Versluis

Al vanaf begin jaren 70 van de vorige eeuw is een zeer enthousiaste groep vrijwilligers van onze club bezig met landschapsonderhoud. De werkzaamheden bestaan vooral uit het onderhouden van hoogstam boomgaarden en in het winterseizoen ook het periodiek knotten van vele rijen wilgen in onze regio. Destijds zijn, gestimuleerd door provinciale subsidies, her en der in onze regio ook jonge knotwilgen gepoot, dit alles om deze beeldbepalende elementen te behouden voor de toekomst. Overal in onze streek zie je dan ook naast echt oude knotwilgen rijen kerngezonde wilgen van 25 a 30 jaar of soms nog wat ouder, hiervan is de knot nog niet in meerdere vertakkingen gespleten en deze bomen hebben een enorme groeikracht. In de loop der jaren zijn door onze vrijwilligers duizenden wilgen geknot, waarvan sommigen al vele malen. Naast het reguliere snoeiwerk in de hoogstam boomgaarden zijn het afgelopen seizoen ook weer honderden wilgen van hun pruik ontdaan. Een aantal jaren was er een probleem met de afzet van het afkomende hout maar daar is nu een einde aan gekomen. De oogst wordt nu ter plekke versnipperd en verkocht aan een melkveehouder in de buurt. Hier krijgt het een nuttige bestemming als strooisellaag in de potstal, tot zover alles goed.

Maar soms gaan er ook dingen fout. In hun enthousiasme letten mensen soms niet op, een verkeerd geplaatst laddertje en men valt om. Ook zijn al mensen gewond geraakt door een vallende tak of door het scherpe gereedschap, een verbanddoos hoort dan ook bij de standaard uitrusting. Een wirwar van takken op de grond maar soms ook een wildgroei van bramenranken kan mensen laten struikelen. Iedere wilgenknotter heeft dan ook wel eens languit in het gras of in de modder gelegen. Een aantal noeste werkers heeft zelfs kennis gemaakt met het niet altijd schone polderwater van De Vijfheerenlanden.

Dit seizoen was onze ex voorzitter, erelid en knotter van het eerste uur, Hans de Labije, aan de beurt. Hans wilde een tak pakken, struikelde in de schuine slootberm en er was geen houden meer aan. Hij zat tot zijn middel in de sloot, door de dikke laag modder en doordat zijn been onder een wilgentak klem zat moest hij gered worden. Onder algemene hilariteit en ondersteund door allerlei goede of minder goed bedoelde adviezen werd Hans met enige moeite door enkele collega’s aan land gebracht. Onze hoffotograaf Olek Bebnik was er ook en maakte een mooie fotoreportage van de reddingsactie, zie onze website. Nadat Hans was afgespoeld en een oude broek had geleend werd hij met de bus naar huis gebracht

Na afloop van de klus dronken we in De Schaapskooi ons traditionele drankje, Hans kwam ook. Hij moest z’n auto ophalen en dronk mee voor de schrik. Hij was schoon en droog en zag er weer patent uit. Ook hij weet nu hoe het is om aan lager wal te raken en weet ook dat dit soms sneller kan gaan dan verwacht.

Geplaatst op 25-02-2019