De oogst is weer binnen

Door Arie Versluis

Door de vele zonnige dagen, de soms extreme hitte en de langdurige droogte zullen we de zomer van 2018 niet snel vergeten. Voor eigenaren van zonnepanelen was dit een topjaar, het rendement was flink meer dan het langjarig gemiddelde. Ook de panelen op De Schaapskooi zorgden voor veel kWh aan opgewekte stroom.

Voor de land en tuinbouw was dit allemaal wel wat minder, het grondwaterpeil zakte hier en daar dramatisch. Sloten kwamen droog en het land verschroeide, de groei van het gras stopte en de maisteelt bleef flink achter. Waar het kon en mocht werd beregend of bevloeid, ook de fruittelers in onze regio waren hier enorm druk mee en met resultaat, want de fruitoogst was meer dan goed.

Maar wij met onze hoogstampercelen hebben geen mogelijkheden voor beregening en moeten afwachten wat de natuur ons brengt. Naarmate de zomer vorderde zagen wij dat de appels en peren achterbleven in groei, de verwachte oogst werd als matig ingeschat. De echt vroege soorten begonnen voortijdig van de bomen te vallen, ook was er veel rot. Maar de wat latere soorten begonnen toch nog aan een groeispurt, zodat we uiteindelijk meer plukten dan eerder werd verwacht. Dit jaar bleef de teller steken op 21,5 ton, ruim voldoende om weer een flinke voorraad sap en stroop te kunnen laten maken. Hiervoor gebruikten we ruim de helft van de totale opbrengst.

Vorig seizoen was vooral de appeloogst veel kleiner, daardoor konden wij helaas niet het hele afgelopen jaar appelsap en appelperenstroop aan u leveren.

Maar nu zijn de magazijnen weer gevuld, appel-en appelperensap van de nieuwe oogst is volop leverbaar, ook is een ruime voorraad appelperenstroop voor ons gemaakt. En nu blijkt dat een warme zonnige zomer ook wel voordelen heeft, het suiker gehalte in het fruit blijkt hoger dan normaal. In de druiventeelt spreekt men dan van een goed wijnjaar, maar ook wij zijn blij met die extra suikers.

Want dat proef je terug in de producten welke hiervan gemaakt worden. We horen dan ook alleen lovende kritieken over de smaak, de stroop scoort dermate goed dat mensen soms een hele tray kopen. Want deze oogst smaakt naar meer.

Dus kom ook eens proeven, de nieuwe oogst staat voor u klaar. De smaak van al dit lekkers gemaakt van onbespoten fruit zal u bevallen. Onze sappen zijn te koop per glas of per fles, maar ook per doos. Stroop kunt u per potje of per tray aanschaffen. Ook kan in een geschenkdoos worden geleverd, ons zogenoemde hoogstamtrio in speciale verpakking is zeer populair.

Met de aankoop van deze producten helpt u mee aan het behoud van enkele beeldbepalende hoogstamboomgaarden in De Vijfheerenlanden.

Verdere productinformatie vindt u op deze site onder Winkel.

 

 

Comments are closed.