VHL-fietstochten 27 augustus 2022

Op zaterdag 27 augustus organiseren wij weer twee fietstochten in en rond de Vijfheerenlanden. Het startpunt is de Schaapskooi, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd. U kunt vertrekken vanaf 10:00 uur, van tevoren aanmelden is verplicht.

50 km

De lange tocht is 50 kilometer lang en heeft als thema: ‘Stroomruggen, donken, dijken en wielen’. Vanaf de fiets krijgt u zicht op de roerige geschiedenis van het rivierengebied, die soms ellende, maar zeker ook een prachtig landschap heeft opgeleverd.

De route gaat eerst over en langs de oude stroomruggen bij Schoonrewoerd, Leerbroek, Meerkerk en Noordeloos: overblijfselen van een rivier die een paar duizend jaar geleden actief was. Vervolgens passeren we enkele donken: rivierduinen die nog langer geleden – tegen het eind van de laatste ijstijd – zijn opgestoven, waarop het nu prachtig wonen is. De tweede helft van de route gaat langs de ‘jonge’ rivier de Linge, waarbij Leerdam wordt aangedaan, en over de Diefdijk. U passeert op dit stuk maar liefst zeven wielen: waterplassen die zijn overgebleven na dijkdoorbraken.

37 km

De korte tocht is 37 kilometer lang (plus nog een paar honderd meter water, maar die vaart u per pont). Ook deze tocht heeft een thema: ‘Rondje Lek’. Wie is opgegroeid langs de Lek, heeft vast weleens een rondje Schoonhoven, Culemborg of Beusichem gedaan en weet al hoe mooi dat is. Wij gaan vanuit de Schaapskooi zo’n rondje maken en zullen twee oude stadjes en een schilderachtig dorp aandoen.

Kosten en aanmelden

Deelname aan de fietstochten kost € 5,- per persoon. U krijgt daarvoor een routebeschrijving (met informatie over het landschap) en een consumptiebon. Fietsers krijgen ook een flesje water mee.

Houd er rekening mee dat de pontveren in de route van 37 km niet gratis zijn. Het is het beste om enig kleingeld mee te nemen, want sommige pontbazen hebben veel liever klinkende munt dan dat ze hun pinapparaat moeten gebruiken.

U dient zich van tevoren bij ons aan te melden, zodat wij weten hoeveel routebeschrijvingen en flesjes water nodig zijn.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@natuurcentrum.nl onder vermelding van ‘fietsen’. Geef s.v.p. op met hoeveel fietsers u komt en of u de 37 of de 50 kilometer gaat rijden.