Persbericht Open Dag 2023

Open Dag Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden

Op 23 september a.s. houdt de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden haar jaarlijkse Open Dag in De Schaapskooi in Schoonrewoerd. Dit jaar heeft de dag het thema Doe Mee!

Gedurende de dag is er voor iedereen gelegenheid om op een actieve manier kennis te maken met de activiteiten van de vereniging. De allerkleinsten kunnen een kabouterdiploma verdienen door de kabouterwandeling te maken. Er kunnen hutten worden gebouwd en marshmallows geroosterd. Jong en oud kan de natuur actief beleven in het veld. Bekijk wat er in en om het water leeft of loop het veld in met de plantenwerkgroep en leer van alles over wilde bloemen en planten. Proef de verschillende appel- en perenrassen die in onze regio groeien of praat met de knotploeg over het knotten van de wilgen die zo typerend zijn voor ons gebied. Onder het genot van een kop koffie of een drankje kan met actieve leden worden gepraat of neem even een rustmoment bij een kampvuurgesprek.

Er is deze dag ook aandacht voor de wolf, die in Nederland de gemoederen aardig bezig houdt. De Natuur- en Vogelwacht denkt dat de juiste kennis en feiten de basis moeten zijn voor de discussie die hier omheen is ontstaan. Mathilde Klaasse van Wolven in Nederland komt daarom vertellen over de wolf en beantwoordt de vragen die leven.

Voorzitter Christa Hendriksen hoopt op een mooie dag. “De Natuur- en vogelwacht heeft als vereniging veel te bieden. We willen graag laten zien hoe leuk de natuur kan zijn als je er actief mee bezig bent. Als we bij mensen de liefde voor natuur kunnen aanwakkeren dan bereiken we veel”, zegt ze. “We hopen dat mensen zo enthousiast worden dat ze beter met de natuur omgaan. Misschien worden ze lid of gaan ze een van de werkgroepen versterken. Maar ook voor gewoon een leuke dag is natuurlijk iedereen welkom”. Dat Wolven in Nederland op die dag ook langskomt vindt zij belangrijk. “Er komen steeds meer wolven en de discussie daarover is sterk gepolariseerd. Dat is jammer. Het zou goed zijn als we de kennis over de wolf en de gevolgen van zijn komst kunnen vergroten. Als natuurvereniging hebben we daar ook een verantwoordelijkheid. We willen de natuur beschermen en tegelijkertijd ook zorgen dat incidenten met de wolf worden voorkomen. Dat kan als we op tijd beginnen met goede voorlichting aan (hobby)boeren, schapenhouders en alle mensen die hier graag meer over willen weten”.

Op 23 september 2023 van 10:00-16:00 is de Open Dag te bezoeken. Wolven in Nederland zal om 11:00 uur een presentatie geven. De Schaapskooi vind je aan Overboeicop 15 in Schoonrewoerd.