Archief exposities

2021-2022

Lieneke Speksnijder

expositie Lieneke Speksnijder verlengd

2016

April t/m Mei:

Weidevogels – foto’s van Henk Tromp

Maart:

Foto’s van Sonja van Baren


2015

Kleine Natuur in Beeld

Foto-expositie van René Krekels

Graag maak ik u attent op mijn foto-expositie in het Natuurcentrum De Schaapskooi, te Schoonrewoerd.

‘Kleine Natuur in Beeld’ is te zien in 2015, gedurende de maanden april en mei.

Mijn liefde voor de natuur is er voor de kleinere dieren, van vlinders, libellen en sprinkhanen tot kikkers en hagedissen. Als bioloog en fotograaf probeer ik de dieren in kenmerkende beelden vast te leggen. De meeste foto’s zijn gemaakt in Nederland. Het fotograferen op de heide of in een bloemrijk grasland is altijd weer een mooie tijdsbesteding. Om het beeld vervolgens aan de muur te tonen is zeker zo leuk, zoals nu in het Natuurcentrum De Schaapskooi. Regelmatig verschijnen mijn foto’s ook in tijdschriften of boeken. Tevens geef ik lezingen, bijvoorbeeld over het vaak bijzondere leven van insecten of de schoonheid van reptielen en amfibieën.

Vriendelijke groet,   René Krekels

www.renekrekels.nl        krekels@worldonline.nl

februari en maart 2015 – werk van Joke Portgene

SAM_1248SAM_1282

De Baarnse schilderes Joke Portenge laat zich bij het schilderen graag inspireren door de natuur. Met name vogels zijn voor haar een gewild onderwerp om acryl aan het doek toe te vertrouwen. Naast het vertrouwde schildersdoek, schildert zij ook graag op houten paneeltjes.
In de loop der jaren heeft Joke een eigen stijl ontwikkeld, realistisch maar toch met een eigen karakter, waarbij de gedetailleerdheid en kleuren zo kenmerkend zijn.

pieter-joke@hotmail.com

December 2014 en januari 2015 foto’s van Ingeborg Deppe

 Ingeborg Deppe IJslandIJsland

Mijn naam is Ingeborg Deppe, 58 jaar. Ik fotografeer bijna mijn hele leven. Ook ben ik op jonge leeftijd begonnen met reizen. Het liefst naar hele ruige, kale, bergachtige, lege en verstilde gebieden. Landschappen fotograferen is dan een passie voor mij. Dit is niet zo gek aangezien ik sociale geografie heb gestudeerd en daardoor gewend ben om naar landschappen te kijken. Het hoge Noorden is één van mijn favoriete gebieden door de ruige landschappen, de stilte die er heerst, het ongelooflijk mooie licht en de fraaie kleuren. Elke nieuwe reis blijft mij verrassen.
Daarnaast ga ik nu ook in mijn eigen mooie woonomgeving (Castricum) meer op pad om te fotograferen.
Voornamelijk ben ik autodidact maar heb ook een opleiding gehad op de Fotoacademie Amsterdam. Zo’n 12 jaar geleden heb ik meer tijd gekregen om te fotograferen. Ben mij toen veel meer gaan richten op het fotograferen. Enkele jaren geleden heb ik echt gekozen voor de natuurfotografie en dan met name de landschapsfotografie. In de natuur vind ik mijn rust.
Uitdaging voor mij is om wat ik zie om te zetten in mijn eigen suggestieve beelden.
Sinds september 2013 ben ik toegelaten tot het landelijke natuurfotografengilde.

Ingeborg Deppe Ochtendlicht IJsselmeerOchtendlicht IJsselmeer

 Wat ik dit jaar erg leuk heb gevonden is dat ik bij de jaarlijkse natuurfotowedstrijd van het maandblad Roots in de categorie “Landschappen” de 2e prijs verdiende met een ochtendopname van het IJsselmeer. Uit het juryrapport: “Een sfeervolle abstractie in ochtendkleuren. De beeldopbouw is simpel en geraffineerd”.

Vriendelijke groet,
Ingeborg Deppe

www.deppephotography.com

ingeborg.deppe@casema.nl


2014

Oktober en november 2014 Het werk van Hans Schouten

Hans Schouten is een vogelfotograaf  en lid van het Natuur Fotografen Gilde.


In augustus en september 2014 Mira Diels-Hoogenboom en Dick Hoogenboom exposeren in De Schaapskooi

Al vele en zeker niet de minste namen op het natuurfotovlak gingen ons voor met prachtig fotowerk in De Schaapskooi. En nu dus wij, een fotografie echtpaar uit Schoorl, Noord-Holland, beiden lid van het NFG en de V.A.N.(natuurfotoclub uit Amstelveen).
Dick al zo’n 35 jaar actief als natuurfotograaf met als specialisatie vogels.
Lijnenspel_in_de_Spaanse_Pyreneee_n_Landscapes_Spanish_Pyreneans_3_Mira, sinds 7 jaar serieus bezig met natuurfotografie, heeft macro en abstracte beelden als voornaamste onderwerpen. Samen doen we landschappen, zoogdieren en vlinders en vullen zo het hele natuurspectrum. Onze vrije tijd en met name de vakanties besteden we aan reizen die wij voornamelijk in (Noord) Europa maken. IJsland, Noorwegen maar ook Spanje en Frankrijk worden projectmatig bezocht. Je kan nu eenmaal niet in één reis alles fotograferen zoals je dat wilt…., naar ons idee worden de foto’s beter als je meerdere malen dezelfde plekken bezoekt.
Maar ook in Nederland fotograferen we veel en we verzorgen natuurfoto-workshops voor beginners.

Van onze reizen maken wij audiovisuele presentaties en desgevraagd houden wij ook diverse lezingen. Hopelijk is uw nieuwsgierigheid gewekt en komt u allen naar de Schaapskooi om onze foto’s te bekijken. Neemt u ook eens een kijkje op onze website www.dickenmirahoogenboom.nl

Met vriendelijke groet,
Mira en Dick Hoogenboom.


Juni en juli 2014 foto’s van Jeroen van der Kley

Mijn naam is Jeroen van der Kleij.
Geboren in 1979 en opgegroeid in Oudewater, een kleine stad
in het groene hart van Nederland.

Door mijn reizen naar Zuid-Afrika raakte ik geïnspireerd door de natuur, eerst zonder en al snel met camera. In het begin fotografeerde ik alleen op reis maar al snel werd dat ook in Nederland. Langzaam maar zeker raakte ik ook geïnspireerd door de kleine natuur in Nederland en al snel werden de lenzen professioneler en de tas met cameraspullen zwaarder. Zo rond 2007 ben ik serieuzer met mijn hobby aan de slag gegaan en sinds 2009 ben ik lid van het Natuur Fotografen Gilde.

Ik raak geïnspireerd door fotografen die “out of the box” durven te denken, die nieuwe en verrassende beelden kunnen maken van hele gewone onderwerpen. Dit probeer ik zelf ook. Deze expositie is een selectie van de beelden die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt.

expo-Jeroen van der Kleij-11

Tegenwoordig kun je met genoeg geld al het moois in de wereld fotograferen, je word letterlijk op de “hotspots” neer gezet, maar ik geloof dat de ware uitdaging voor de Nederlandse natuurfotograaf niet alleen in het buitenland ligt, maar ook zeker hier in Nederland.

expo-Jeroen van der Kleij-12

“Een foto van een bijzonder onderwerp is niet altijd beter dan een

bijzondere foto van een gewoon onderwerp”.

April en mei 2014 Hans de Oever exposeert in De Schaapskooi Beelden uit de natuur

Meer dan voorheen gaat het in het digitale tijdperk over de vraag in hoeverre een foto nog verwijst naar de werkelijkheid.

Hans van den Oever reeIs het realiteit of is het verbeelding?

Een foto is tegenwoordig vaak een kunstmatige constructie, het resultaat van de verbeelding van de fotograaf, meer een schilderij met de realiteit als vertrekpunt. Het beslissende moment (honderdste van een seconde) is minder van belang. Het gaat nu meer om de montage met zeggingskracht. Het beeld staat centraal en niet de veronderstelde link met de werkelijkheid.
Dit zijn interessante overwegingen die duidelijk terug te vinden zijn in een groot deel van het werk dat in De Schaapskooi te zien is.
“Het is boeiend om te onderzoeken in hoeverre je een meer persoonlijke invulling kunt geven aan je ruwe data. Zo’n beeldend onderzoek op basis van een uitdagende RAW file heeft vaak een avontuurlijk karakter met soms onverwachte wendingen. Je weet nooit precies waar je gaat uitkomen. Deels bewust, vaak intuitief hanteer je je digitale gereedschappen. Soms (te vaak) wordt het helemaal niks, af en toe verras je jezelf. Dat is het moment om te stoppen. Er is geen recept. Het is een continue zoektocht. Uitkomst is een veelheid aan verschijningsvormen. Van zeer “natuurgetrouw” (bedrieglijk echt) , tot puur abstract. Maar ook ergens er tussen in. ”
Zoals bij dit beeld, waarvoor een groothoekopname van vakkundig gesnoeide hoogstam fruitbomen het startpunt is geweest.

Hans van den Oever fruitboomIs het een foto of is het een tekening?

Hans van den Oever

februari en maart 2014 in de De Schaapskooi

Leon Hermans – Retrospectief portfolio

Alweer zo’n acht jaar geleden heb ik mijn vorige expositie in de Schaapskooi gehad. De tijd gaat snel.

Even over mezelf. Als fotograaf ben ik autodidact. Na een wetenschappelijke loopbaan in de industrie heb ik op een gegeven moment het roer omgegooid en ben me gaan richten op mijn oude voorliefde, de (natuur)fotografie. Daarin ben ik in zoverre een buitenbeentje dat ik pas vrij recent naar het digitale ben overgestapt. Tot voor kort werkte ik met mijn trouwe werkpaard, een ‘ouder-wetse’ analoge Hasselblad middenformaat camera. En dat ben ik lang blijven doen omdat ik in eigen atelier afdrukken kon maken op het bijzonder briljante Cibachrome materiaal. Dat werd echter steeds moeilijker verkrijgbaar en op een gegeven moment ook wel erg kostbaar. Daarom ben ik er onlangs noodgedwongen mee gestopt.

LH_Noorwegen_Berkvoorwater_1000  LH_UtrechtseHeuvelrug7_1000

Ik heb echter een grote collectie opgebouwd en blijf erg enthousiast over de resultaten, wat ik met U hoop te delen met deze tentoon-stelling. Ik zou mijn fotografie het liefst willen omschrijven als beschouwelijk. Het vierkante formaat waar ik vaak mee werk; draagt daar voor mijn gevoel ook toe bij. Dat heeft een eigen intimiteit en iets integers.

Ik ben lid van het Natuurfotografengilde, VNF-West en Camera-Natura, de natuurgroep van de Fotobond. Met m’n werk heb ik internationale prijzen in de wacht gesleept.

Sinds 2002 exposeer ik. Een greep uit eerdere exposities:
2002-2004 Galerie Dordt, Dordrecht, Galerie de Heeren van Voorburg, Voorburg, Capi Lux Vak, R’dam,  De Sigarenfabriek, Delft
2006 De Schaapskooi, WTC Art Gallery, World Trade Center R’dam
2006, 2010 Centrum voor de Kunsten, Eindhoven
2007 Binnenuit in Heinkenszand
2012 Oranjekerk Amsterdam

Leon Hermans, Rotterdam
info@leonhermansfoto.nl
www.leonhermansfoto.nl

december 2013 en januari 2014 Het werk van Fred de Gier

Mag ik me even voorstellen. Mijn naam is Fred de Gier, geoloog van opleiding, software ontwikkelaar van beroep. Natuurfotografie in het algemeen en landschapsfotografie in het bijzonder is een passie van mij.

Als jong broekie had ik al een cameraatje, zo eentje van de Hema. Helaas is die gesmolten in de zon. Tja, er kan ook teveel licht zijn! Mijn eerste ‘echte’ camera was een afgedankte Russische 6×6 2-oog spiegelreflex (Lubitel). Na wat uurtjes prutsen bleek hij het, weliswaar met een flinke kras op de lens, weer te doen. Zwart-wit rolfilm er in en schieten maar. En dat zwart-wit spul kon je ook nog eens zelf ontwikkelen en afdrukken. Geweldig! Kortom de interesse voor fotografie was gewekt.

Zoals ons altijd beloofd was en we al altijd geloofd hadden, zou in het jaar 2000 alles anders zijn. En inderdaad, dat was voor mij ook zo. De eerste serieuze digitale camera die binnen mijn budget paste en redelijke specificaties had verscheen op de markt (Canon ex3000).

In 2001 heb ik me ingeschreven voor een winterreis naar IJsland. In een tijd dat digitaal fotograferen nog niet serieus genomen werd viel ik overdag wel wat uit de toon met m’n digitaaltje tussen al dat grove analoge camerageweld. ’s Avonds werd dat dan weer goedgemaakt met een show van de oogst van de dag. Hier is dan ook eigenlijk de liefde voor landschapsfotografie begonnen. Je was de hele dag buiten, moest goed om je heen kijken en leerde om veel intensiever naar het landschap te kijken. Ik ontdekte dat er altijd en overal wel iets moois te zien is, als je er maar oog voor hebt.

Door de jaren heen heb ik geprobeerd een eigen stijl te ontwikkelen die zich kenmerkt door rustige composities die veelal ingetogen van kleur of soms zelfs monochroom zijn. Veel van m’n werk komt uit koude gebieden of koude jaargetijden omdat het mooie licht en het serene landschap mij erg aanspreken.

Tegenwoordig fotografeer ik met Sony (A850 en NEX 7). Alle afdrukken zijn gemaakt met een Canon IPF5000 pigment printer
op Ilford Gallerie Smooth Perl papier.

fred 1SONY DSC

Fred de Gier
Email: fred.degier@telfort.nl
Tel: 06-40580989

 

 


2013

In november en december 2013 exposeerde Heike Odermatt haar werk:

Bijzondere momenten in de natuur

Hallerbos HCO_20091116_0888 a

Geboren en opgegroeid in het zuiden van Duitsland leeft Heike Odermatt vanaf haar 16e in Nederland. Al vroeg was haar liefde voor mooie natuurfoto’s geboren. Als kind was zij al gek van beelden en droomde zij om zelf met de camera achter de wilde dieren aan te gaan en mooie landschappen te fotograferen. Maar ze had nooit durven dromen, dat het eens werkelijkheid zou worden.

In 2002 besloot zij zich serieus met de natuurfotografie bezig te houden. Haar eerste IJslandreis was ook haar eerste reis puur in het teken van de natuurfotografie. Het is een onbeschrijfelijk gevoel de natuur op deze manier te mogen beleven. In tussentijd is de natuur- en wildlife-fotografie voor haar een echte passie geworden. Heike is wat men noemt een allround natuurfotograaf. Zij heeft zich niet gespecialiseerd op een onderwerp maar voelt zich overal wel thuis (landschappen, dieren, macro, afstrakt …). Een voorproefje van haar werk is te zien op www.odermatt.nl

Heike Odermatt is lid van 3 natuurfotogravenverenigingen: NFG (Natuurfotografengilde), VNFE (Vereniging van natuurfotografen Eindhoven) en de GDT (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen)

Bij internationale wedstrijden heeft zij al meerdere prijzen behaald zoals o.a. bij de ‘Europeese Natuurfotograaf van het Jaar’ en is zij ook in het buitenland geen onbekende meer.

Eerdere exposities:
2005 in het Estance Castle in Ferrara, Italië
2006 Centrum voor de Kunsten in Eindhoven
2007 Binnenuit in Heinkenszand
2007 Bloedbank Eindhoven
2008/2009 Natuurcentrum Schaapskooi
2013 Taxandria in Valkenswaard
2013 Leenderhof in Leende

Nature and Wildlife Photography Heike Odermatt Kroonakker 68 5595 HD Leende 06-13650733 info@odermatt.nl www.odermatt.nl