Grutto-tekenwedstrijd

 

Verslag van de feestelijke prijssuitreiking op zaterdag 4 juni j.l.

Zaterdag 4 juni was de feestelijke prijsuitreiking van de Grutto-tekenwedstrijd. grutto-logoEr waren bijna 200 tekeningen van de Nationale vogel binnen gekomen. De initiatiefnemers van deze creatieve wedstrijd, Anja Middelkoop en Bas Middelkoop, waren enorm verrast want op zoveel inzendingen hadden zij niet gerekend.

Dertig tekeningen werden geselecteerd, ingelijst en tentoongesteld tijdens de expositie ‘De kunst van drijfveren en slagpennen’ in Schoonrewoerd. Daarna verhuisden de grutto-tekeningen naar de expositieruimte van Natuurcentrum De Schaapskooi. De tekeningen zijn hier tot 30 juni te bewonderen. Een aanrader om te gaan kijken, want zo’n mooi kolonie grutto’s kom je niet vaak tegen in de Vijfheerenlanden.

Uit de dertig geselecteerden werden negen prijswinnaars gekozen door een echte, vakkundige jury: Erik van Ommen, Astrid Kant en Relie Hermans. Deze kinderen verdienden een cadeaubon die verstopt zat in een enorm grutto-ei. Bovendien wonnen de eerste prijswinnaars vrijkaartjes van Duinrell, voor het hele gezin.

Alle kinderen van een geselecteerde grutto-tekening krijgen binnenkort het allernieuwste speldje van het officiële logo van de nationale vogel, ontworpen door Erik van Ommen. Deze gruttospeldjes zijn nog in de maak.

Naast de grutto-tekenwedstrijd was er ook een wedstrijd voor de scholen georganiseerd. De opdracht was het ontwerpen van een billboard waarbij duidelijk te zien is dat de Grutto verkozen is tot onze Nationale vogel. Groep 5 van Basisschool ‘de Hobbitstee’ uit Leerdam was de grote winnaar. Zij ontvingen een spel van de Vogelbescherming, het weidevogelboek van Astrid Kant en een fotosessie door Henkjan Kievit van Vanellus Vanellus, Photo Productions in de Natuurtuin van Leerdam.

Het werd een gezellige ochtend waarbij ook nog tijd was om vogels te spotten. De Grote bonte specht was druk met het voeren van zijn jongen en heel verrassend liet de Cetti’s zanger zich horen. Kort maar krachtig! Het originele billboard van groot formaat is ook op de expositie in de Schaapskooi te zien.

tekening

De 9 winnaars van een grutto-ei met inhoud:
In de categorie 10/12 jaar:
1e prijs: Tijn Smeeman ,Culemborg
2e prijs: Joachim van Been, Schoonrewoerd
3e prijs: Tessa Scholtens, Montfoort
In de categorie 6/9 jaar
1e prijs: Désiree Kool, Zijderveld en Max Krul, Leerdam
2e prijs: Wilco van Vliet, Zijderveld en Joyce Lems, Ameide
3e prijs: Claire Kuyper, Leerdam en Floortje Kooyman, Leerdam

De aanmoedigingsprijzen:
Bertine van de Werken uit Leerdam en
Dave Sterk uit Schoonrewoerd

De gezinsprijs, bestaande uit 4 vrijkaartjes voor een bezoek aan Duinrell, ging naar de familie Pennink uit Zijderveld met Chagelle, Zeressa en Lezanne.

De andere geselecteerde tekeningen waren gemaakt door:
1. Aquilo Fokker, Zijderveld
2. Barjan De Leeuw, Hagestein
3. Esmee Hol, Hagestein
4. Daan van Zijl, Schoonrewoerd
5. Kevin van Eck, Leerdam
6. Fleur Uittenbogerd, Zijderveld
7. Bram Hoogland, Montfoort
8. Tessa Scholtens, Montfoort
9. Marit Scholtens, Montfoort
10. Meya Middelkoop, Hei en Boeicop
11. Joran de With, Hei en Boeicop
12. Stef de With, Hei en Boeicop
13. Janitha Kaashoek, Ameide
14. Indy Brandt, Culemborg
15. Anne den Hartog, Asperen
16. Tatum Grotenhuis, Leerdam
17. Renske IJdo , Leerdam
18. Daniel Derksen, Leerdam
19. Luuc van de Ven, Leerdam
20. Marco Burggraaf, Lakerveld

Bron: A. Middelkoop