Dialezingen

Over de dialezingen

In de maanden oktober t/m maart worden in ons verenigingsgebouw de Schaapskooi om de veertien dagen dialezingen georganiseerd op de donderdagavond. Het adres van de Schaapskooi is Overboeicop 15 – 4145 NN Schoonrewoerd.

De dialezingen beginnen steeds om 20.00 uur en duren tot circa 22.00 uur. De toegang is gratis. De zaal is open om 19.30 uur, de koffie staat klaar. In de pauze worden lootjes verkocht. De opbrengst is een bijdrage in de kosten van de avond. Na afloop van de lezing worden de lootjes getrokken en de prijzen uitgereikt.

Wilt u een paar dagen van te voren aan een dialezing worden herinnerd middels een e-mail, stuur dan een e-mail naar Simon Bakker.


Inleiding op de dia-lezingen oktober – december 2019
Meestal heb ik eerder gezien wat er in de Schaapskooi gepresenteerd gaat worden . Maar de oproep aan de trouwe bezoekers om aan me door te geven als ze wat gezien hebben dat geschikt is in de Schaapskooi levert ook voor mij twee verrassende avonden op.

We beginnen, zoals ieder jaar met Joke Stuurman. Dit keer niet een reis naar een mooi natuurgebied, maar haar passie voor dag en nachtvlinders. Dat moet een prima avond worden om mee te beginnen.

Daarna komt Eric Gibcus. Hij heeft eerder de wereld onder water laten zien, maar duikt nu op in het Krugerpark. Als een fotograaf daar drie keer geweest is dan kan hij ruim kiezen uit zijn mooiste beelden.

Ook Jack Volkers was eerder met beelden van zijn drie jaar durende wereldreis. Uit die 100.000 foto’s een ander deel van die reis : nu rond en nabij Nieuw Zeeland en Australië. Twee leden van onze vereniging zijn vorig jaar met Jack mee geweest op een door hem geleide vogelreis.

Arthur de Bruin en Mattijs de Vos nemen ons met films en fotografie mee naar de bijzondere onderwaterbewoners, een visuele reis onder water. Deze tip kreeg ik en maakte me nieuwsgierig. Een avond waar ik me ook graag laat verrassen!

Sinterklaasavond 5 december komt Marianne Brouwer. Haar prachtige website met macro- foto’s van insecten levert verrassende beelden op. Dus snel contact met de telefoon gemaakt. Ze houdt van interactie met de zaal, dus dat belooft een wisselwerking met onze leden.

De laatste avond komt Kars Veling, bestuurslid van onze zustervereniging NVW Culemborg en bekend van de Vlinderstichting. Hij liet vorig jaar een diepe indruk achter door zijn verhaal heel dicht bij huis: Zijn tuin. Nu komt hij vertellen over Vlinders en libellen in een veranderend klimaat.

Ik hoop dat de samenstelling van deze lezingen bij u in de smaak valt en wie weet kunt u me een volgende tip doorgeven voor 2020.
Simon Bakker


 

2019

Do. 5 dec, Marianne Brouwer: Insecten in macro

Aanvang: 20.00 uur

Out of the blue

1024

Sinds lange tijd ben ik geïnteresseerd in fotografie, maar sinds ik een macro lens kocht ging het hek van de dam… Wat een prachtige wereld die macro-wereld. Eerst vele uren gespendeerd in mijn tuin, vanwege tijdgebrek om langer op pad te gaan, maar ook door de fascinatie wat er allemaal in mijn tuin leefde waar ik totaal geen idee van had. Zelfs ’s nachts fotografeerde ik, met een zaklantaarn op mijn fototoestel geknoopt, het ware safari gevoel.

Na mijn eerste kennismaking met een bidsprinkhaan raakte ik in de ban van deze prachtige diertjes, met hun expressieve koppies. Andere diertjes vond ik ook heel bijzonder: kleine springspinnetjes. Och die ogen! Maar er was één kleine belemmering: ik was een echte archnofoob, raakte al in paniek van de kleinste spin. En dan nog spinnen die springen? No way! Maar een lieve en geduldige vriendin (dank je wel Mariska!) wist me over te halen deze eens te fotograferen met haar hulp. De buren hebben we nooit verteld waar het gegil vandaan kwam… maarde foto’s waren superleuk! En de eerste stap gezet.

Waar al die eerste stappen in de macrofotografie toe geleid hebben, laat ik graag zien op 5 december a.s.
Marianne Brouwer

 


 

Do. 19 dec, Kars Veling:Vlinders en libellen in een veranderend klimaat

Aanvang: 20.00 uur

We kunnen er niet meer omheen, we hebben te maken met een sterke verandering in het klimaat. Dat wordt wel opwarming genoemd en dat is ook een van de dingen die speelt, maar klimaatverandering is veel meer. Vooral de extreme weersomstandigheden hebben grote gevolgen. De extreme warme en droge zomer van 2018 maakt dat extra duidelijk.

De natuur heeft daar natuurlijk ook mee te maken en zal daarop moeten reageren. En het verschijnen van zuidelijke soorten in onze omgeving is daar maar een element van. Die invloed speelt op allerlei manieren, voor de hand liggend, maar ook heel ingewikkeld en paradoxaal. Zo hebben soorten te maken met verdrinking door verdroging en krijgen anderen het te koud door de opwarming.

Wilt u hier meer over horen, kom dan naar de lezing ‘Vlinders en libellen in een veranderend klimaat’ door Kars Veling van De Vlinderstichting.

Kars Veling is projectleider bij De Vlinderstichting in Wageningen en houdt zich daar al meer dan 25 jaar bezig met onderzoek naar vlinders en libellen, maar is ook actief binnen de communicatie afdeling en is woordvoerder van De Vlinderstichting. Kars geeft veel lezingen en cursussen, zowel aan beheerders en bestuurders als aan andere groepen.


 

2020

Do. 2 apr Dialezing verzorgd door leden

Aanvang: 20.00 uur

Leden van Natuur- en Vogelwacht kunnen hun natuurbelevenissen in De Schaapskooi delen met anderen, op een avond waarop zij hun mooiste beelden laten zien er hun verhaal erbij vertellen.

Deze avond wordt verzorgd door Gerard van Heusden en Kees Jan van Zwienen. Deze avond heeft een afwisselend programma, waarbij zowel de flora als de fauna nadrukkelijk aan bod komen.

Kees Jan van Zwienen uit Hagestein geeft een presentatie over Iran, waar hij in 2008, 2009 en 2010 3x 2 weken in het voorjaar is geweest, vooral om de voorjaarsflora zoals de wilde tulpen te fotograferen. Daarnaast laat hij vanzelfsprekend ook veel andere mooie beelden zien.

Foto: Kees Jan van Zwienen – Fritillaria imperialis

 

Foto: Kees Jan van Zwienen – groeiplaats van Dionysia hausknechtii in het Zagrosgebergte

 

Gerard van Heusden is inmiddels geen onbekende meer. Hij heeft ons eerder kennis laten maken met o.a. amfibieën, vogels en de prachtige natuur van Suriname. Ook nu neemt hij ons mee naar een bijzonder en vogelrijk gebied, een lagune in Suriname.

Foto: Gerard van Heusden – Flamingo’s

 

Foto: Gerard van Heusden- Zwarte arendbuizerd