Dialezingen

Over de dialezingen

In de maanden oktober t/m maart worden in ons verenigingsgebouw de Schaapskooi om de veertien dagen dialezingen georganiseerd op de donderdagavond. Het adres van de Schaapskooi is Overboeicop 15 – 4145 NN Schoonrewoerd.

De dialezingen beginnen steeds om 20.00 uur en duren tot circa 22.00 uur. De toegang is gratis. De zaal is open om 19.30 uur, de koffie staat klaar. In de pauze worden lootjes verkocht. De opbrengst is een bijdrage in de kosten van de avond. Na afloop van de lezing worden de lootjes getrokken en de prijzen uitgereikt.

Wilt u een paar dagen van te voren aan een dialezing worden herinnerd middels een e-mail, stuur dan een e-mail naar Simon Bakker.

 

 


Programma najaar 2018 

Inleiding

Het is 35 graden als ik dit schrijf en kijk met verlangen uit dat het gaat regenen. Het programma van de dia-lezingen is weer rond.

We beginnen de laatste jaren steeds met Joke Stuurman. Dit keer niet als deelgenoot van haar vakanties, maar voor haar dicht bij huis. Uit die grote voorraad beeldmateriaal heeft ze een selectie gemaakt. Het wordt weer een afwisselende avond zo we van haar gewend zijn.

Bob Luijks met: “Limburg.” Bob heeft de hoofdredactie van Jan Vermeer zijn natuurfotografie magazine overgenomen. Daarvoor heeft hij een digitaal tijdschrift “Limburg in Beeld” uitgegeven dat gratis te downloaden is. https://natuurportret.nl/limburg-in-beeld/ Doe dat vooral om een voorpretje naar deze avond te hebben.

Dan komt de avond van Peter Muller met Java (& Bali): “Ring van vuur.” Eigenlijk een avond om geen reclame voor te maken, want de zaal zal uitpuilen. Ik heb deze presentatie in het Museon in Den Haag gezien op een mega scherm. Dat scherm past niet in de Schaapskooi, maar Peter zijn scherm past er net in. Daardoor is er wel minder plaats. Met een speciale beamer worden die beelden nog mooier. Zorg dat je dus vroeg bent om niet teleurgesteld te worden.

Kars Veling van de vlinderstichting en vele jaren bestuurlid van onze zustervereniging NVW Culemborg houdt het dicht bij huis. Een avond over Seks en moord in de achtertuin. Na deze avond gaat u uw eigen tuin mogelijk nog beter bekijken en nieuwe dingen ontdekken.
Leo Vogelenzang is erelid van het Natuurfotografengilde. Hij was hier 12 jaar geleden met hetzelfde onderwerp. Toen analoog nu digitaal. Zijn beelden maken Schotland nog mooier!

De laatste lezing dit jaar is donderdag 27 december. Zo vlak na de Kerst lijkt misschien een ongelukkig moment om een volle zaal te trekken. Of juist het goede moment om na alle feestelijkheden even uit te breken. Wie zal het zeggen?? Aan Jack Folkers zal het niet liggen. Hij is die fotograaf die zijn huis verkocht en drie jaar de wereld overtrok om zijn passie VOGELS te volgen. Vorig jaar liet hij met Patagonië, Falklands en Paaseiland zien. Nu naar het koude noorden en na de pauze het warme zuiden.

De lezingen worden gehouden in ons verenigingsgebouw de Schaapskooi.

Ik hoop u de komende lezingen vaak te zien.
Simon Bakker

  


Donderdag 1 november, 20.00 uur
Bob Luijks: Limburg

Bob is fulltime professioneel natuurfotograaf uit het prachtige Limburg. Vanaf zijn geboorte in 1980 was hij altijd al graag buiten. Eerst om het buiten zijn, later vanuit een interesse over het hoe, wat en waarom. Deze interesse gaat niet alleen uit naar de dieren- en plantenwereld, maar vooral ook naar de achtergronden van het landschap. Deze kennis en interesse zie je tegenwoordig terug in de foto’s van Bob.

In de fotografie kun je Bob het best typeren als een duizendpoot. Het fotograferen vormt slechts een vertrekpunt voor alle andere activiteiten en werkzaamheden, zoals het schrijven van tijdschriftartikelen en boeken, het vormgeven daarvan, het overdragen van zijn passie via workshops, fotosafari’s en presentaties. Vanaf 2018 is Bob tevens hoofdredacteur van Natuurfotografie Magazine.

Bob maakt 95% van zijn foto’s binnen de provinciegrenzen van Limburg. Tijdens de presentatie op 1 november laat hij de prachtige natuur van die provincie zien. Hij toont niet alleen de bekende plekjes, maar zal ook vooral stil staan bij de meer verborgen parels. Denk je aan Limburg, dan denk je aan het heuvelachtige zuiden met onder andere zijn orchideeën. Maar wat te denken van breuken in de aardkorst, het roerige Maasdal of de langste rivierduinengordel van West-Europa? Bob toont tijdens zijn presentatie prachtige landschappen en zoomt in op de bonte dieren- en plantenwereld. 

Fotogroet,
Bob

 


Donderdag 15 november, 20.00 uur
Peter Muller: Java (& Bali):Ring van vuur

De fotografische passie voor met name natuur is zelfs bij een beroepsfotograaf (o.a. architectuur, interieurs, portretten) nog niet verdwenen!

In 2007 én in 2017 ging Peter Muller met zwaar statief en camera op zoek naar mooi licht, in watervallen en met name … een aantal vulkanen! Met deze natuur-foto-lezing over Java (en Bali) krijgt u landschappen, dieren, planten, mensen maar in elk geval een kijkje ín het hart van beruchte vulkanen als Bromo, Ijen en Papandayan, tot aan gesmolten schoenzolen toe! Docent/ fotograaf Peter Muller heeft ook uiteraard weer zijn tips over de fototechniek.

Helaas kunnen de geuren niet worden weergegeven; deze beelden zijn buitengewoon, ook qua formaat op een Xtra groot doek én in 4K/UHD kwaliteit. Hopelijk tot 15 november, dan wordt het: selamat makan! (bij wijze van spreken…)

 


Donderdag 29 november, 20.00 uur
Kars Veling: Seks en moord in de achtertuin of biodiversiteit in je achtertuin

We zitten graag in de tuin met een kopje koffie of een koud pilsje. Wist u dat er bij u in de tuin honderden dieren voorkomen? Als je rustig zit en goed om je heen kijkt zie je daar al wat van. Je hoort het geritsel, gehijg en gesteun van een egel in de struiken, geniet van de kleurige dagpauwogen en gehakkelde aurelia’s op de vlinderstruik en van de mezen die op insecten jagen in de wilgen.

Maar er gebeurt veel meer in die achtertuin en zonder dat je het ziet wordt er gemoord, verkracht en gestolen. Deze lezing gaat in op de planten en dieren die in de tuin te vinden zijn en kijkt hoe die leven, samenleven en overleven.

Kars Veling is al vanaf de oprichting in 1975 actief in de Natuur- en Vogelwacht Culemborg en werkt als ecoloog bij De Vlinderstichting. In deze lezing laat hij niet alleen vlinders en libellen zien maar kijkt hij naar de hele biodiversiteit in je achtertuin.
Kars Veling

 


Donderdag 13 december, 20.00 uur
Leo Vogelenzang: Natuurfotografie in Schotland

Van huis uit ben ik bioloog, om precies te zijn biologiedocent en als zodanig werkzaam geweest in het westen van het land. Na vervroegde pensionering heb ik zo snel mogelijk de drukke Randstad verlaten en woon nu in zuidwest Drenthe. Een prima stek voor een natuurliefhebber, want hier begint de natuur bij wijze van spreken bij de achterdeur. Het is ruim 45 jaar geleden dat ik de eerste schreden zette op het avontuurlijke pad van de natuurfotografie, waardoor ik mijn belangstelling voor de natuur en de beeldende kunst op een creatieve manier kon combineren.

Het onderwerp van mijn fotografie is eigenlijk alles wat de natuur aan moois te bieden heeft, behalve onder water want daar kom ik niet. Dus het landschap met zijn details en de planten en dieren die er in leven.

Belangrijke aspecten hierbij zijn beeldopbouw en sfeer. Voor de natuurfotograaf geldt immers in sterke mate dat hij op het juiste moment op de juiste plaats moet zijn. To be there or not to be there, that’s the question.”

Over deze avond
Hoewel de Nederlandse natuur een belangrijk deel van mijn werkterrein vormt, maak ik ook regelmatig buitenlandse fotoreizen. Vooral de noordelijke landen, zoals IJsland, Scandinavië en Schotland met hun ruige landschappen, snelle weersveranderingen en rijkdom aan planten en dieren, maar ook Spanje en Frankrijk behoren tot mijn meest geliefde reisbestemmingen.

Schotland is een van mijn geliefde reisbestemmingen omdat ondanks het feit dat het toerisme de laatste jaren wel erg is toegenomen, er toch nog veel gebieden zijn waar je als natuurfotograaf onbelemmerd je gang kunt gaan. Het zijn vooral de kustgebieden die mij het meest aantrekken. De serie die u vanavond te zien krijgt is samengesteld uit het werk van meerdere jaren.

Onze laatste reis vond plaats in mei-juni van 2018 en was geen onverdeeld succes omdat het weer niet echt Schots was: Teveel zon en vaak hard licht, te weinig mooie wolkenluchten. Dat het klimaat aan het veranderen is, is ook hier merkbaar. Dat komt ook tot uiting in de achteruitgang van de zeevogels de laatste jaren. Vooral bij de Papegaaiduiker is dat dramatisch.

Onze reis begint op de Farne-Islands, even ten zuiden van Schotland en beroemd om zijn kolonies van zeevogels. Dan langs de oostkust naar boven. Vervolgens steken we door naar het westen en noorden. In het uiterste noordoosten nemen we de ferry naar de Orkneys waar we de eilanden Mainland, Westray en Hoy bezoeken. Tenslotte zakken we via de westkust van Schotland weer af naar het zuiden, naar de Hebriden met de eilanden Skye en Mull als eindbestemming.

Leo Vogelenzang

 


Donderdag 27 december, 20.00 uur
Jack Volkers: Noord, Zuid, Koud, Warm

Vóór de pauze varen we van Zeeland naar Spitsbergen, waar we onderweg ook Fair Isle, Mousa en Jan Mayen Fair Isle aandoen. Onderweg zien we naast de vele zeevogels ook een aantal zee-zoogdieren; walvissen, dolfijnen, walrussen en ijsberen. Op Spitsbergen zelf zien we naast rendieren en poolvossen, grote aantallen kleine alken, sneeuwgorzen en sensationele beelden van baltsende rosse franjepoten.

Na de pauze gaan we, om ons op te warmen maar ook om wat meer kleuren te zien, naar Afrika. Met name Gambia maar ook Oeganda en Rwanda komen aan bod. Van bijeneters tot bataleurs, van berggorilla’s tot boomklimmende leeuwen.
Vriendelijke groet, Jack Folkers

Jack Folkers reisde van 2005 tot 2008 over 5 continenten, meer dan 30 landen, maakte 100.000den foto’s en zag gedurende die reis meer dan 3500 soorten vogels. Maar daarnaast ook andere natuur; vele reptielen, insecten en zoogdieren kruisten zijn pad.
Momenteel is hij uitgever bij de KNNV Uitgeverij en woont hij in het landelijke Tienhoven. Naast zijn dagelijkse werk is hij reisgids bij BirdingBreaks, een reisbureau gespecialiseerd in natuurreizen.