Dialezingen

Over de dialezingen

In de maanden oktober t/m maart worden in ons verenigingsgebouw de Schaapskooi om de veertien dagen dialezingen georganiseerd op de donderdagavond. Het adres van de Schaapskooi is Overboeicop 15 – 4145 NN Schoonrewoerd.

De dialezingen beginnen steeds om 20.00 uur en duren tot circa 22.00 uur. De toegang is gratis. De zaal is open om 19.30 uur, de koffie staat klaar. In de pauze worden lootjes verkocht. De opbrengst is een bijdrage in de kosten van de avond. Na afloop van de lezing worden de lootjes getrokken en de prijzen uitgereikt.

Wilt u een paar dagen van te voren aan een dialezing worden herinnerd middels een e-mail, stuur dan een e-mail naar Simon Bakker.


Programma voorjaar  2019

Als je iets een hele tijd doet dan ga je ook wel eens dingen herhalen. Dat hoeft op zich niet verkeerd te zijn. Wat goed bevallen is mag best herhaald worden. Dat gaat ook zo bij de onderwerpen bij de dia-lezingen en ook de fotografen. Het vervelende is, dat al die natuurfotografen allemaal naar dezelfde gebieden gaan. En dan wordt de keuze verder beperkt. Ik probeer de selectie steeds te variëren. Als dan het onderwerp hetzelfde is, dan is het toch weer anders omdat je het door de bril van een andere fotograaf bekijkt. Ik denk dat er ook nu voor iedereen weer wel iets tussen zit om van te genieten.

Ieder jaar begin ik met Henk Tromp. We overleggen na de lezing gelijk wat het onderwerp van het volgende jaar zal zijn. Iedere fotograaf heeft de meeste foto’s uit de streek waar hij woont. Zo ook Henk Tromp. Dit keer over de randen van onze nieuwe gemeente de Vijfheerenlanden. “Kijk vanaf de dijk” was het thema van de dvd toen onze vereniging 50 jaar bestond. Nu 12 jaar geleden. Juist daar is enorm veel veranderd sinds die tijd. Een avond dicht bij huis, want ook daar is het mooi.

Wiggele de Haas, komt met de natuur uit het noorden met nieuwe beelden. Maas van de Ruitenbeek vertoonde daarover in 2015 zijn beelden. Nu houdt hij het dicht bij huis met “zijn Veluwe”. Ook was Johan van der Wielen eerder met time-laps die in de film over de Oostvaardersplassen werden gebruikt. Johan is nu bezig met een bijzonder project een reis door de nacht. Ook daarin zitten weer time-laps. Het wordt een ander soort avond dan die we gewend zijn!!

De volgende avond is wel vastgelegd, maar ik heb nog geen persbericht ontvangen. U vindt dat t.z.t. op onze website. De spreker is Hans Stel. De laatste spreker is nieuw in de Schaapskooi. Ruben Fijn is zee-ecoloog en deed onderzoek op Antarctica. Zeker voor vogelaars moet dit een interessante avond worden.

Ik hoop dat u deze volgende serie dia-lezingen weet te waarderen.
Simon Bakker


Donderdag 21 maart, 20.00 uur
Ruben Fijn: Vogelmetropool in de poolzee

Kakelende kinbandpinguïns, spugende sneeuwstormvogels, adellijke albatrossen, zzzzzznurkende zeeolifanten: het meest afgelegen en onherbergzaamste continent op aarde bruist volop van het leven. Naast de vele tientallen miljoenen vogels is Antarctica ook de woonplaats van duizenden walvissen en miljoenen zeehonden, en van een handjevol wetenschappers.

Vogelonderzoeker Ruben Fijn neemt u mee naar een prachtige plek in de zuidelijke oceaan: Signy op de South Orkney eilandengroep. In de lezing ‘Vogelmetropool in de poolzee’ maakt hij u deelgenoot van het leven als onderzoeker op een Zuidpoolbasis en het fantastische natuurschoon daaromheen. Van het Wilson’s stormvogeltje tot de reuzenalbatros, van de dwergvinvis tot de Ross zeehond: de bijzondere Antarctische fauna is op de gevoelige plaat vastgelegd.

Bij het laten zien van deze schat aan dieren, zal Ruben ook vertellen over de bijzonderheden van het leven op een eiland zo groot als Culemborg. Hierbij laat hij zien hoe je zonder supermarkt, zonder dokter, en zonder infrastructuur, volop kunt genieten van de weerbarstige natuur.

Ruben Fijn (1981) werkt momenteel als zeevogel-ecoloog bij een ecologisch adviesbureau en is gespecialiseerd in onderzoek aan zee- en kustvogels. Rode draad voor hem is het in kaart brengen van vogelbewegingen met behulp van vogelradars en geavanceerde technieken om vogels in het veld te volgen zoals GPS-loggers en zenders. Dit kan zowel op grote schaal bij de studie aan trekbewegingen maar ook op kleine schaal tijdens foerageertochten van individuele vogels. In het verleden bestudeerde hij verschillende aspecten van de ecologie van zeevogels rond Antarctica. 


Donderdag 4 april, 20.00 uur
Dialezingen verzorgd door leden

Deze avond wordt verzorgd door o.a. Kees Terlouw en Sonja van Baren.

Kees Terlouw neemt u mee op zijn reis naar Japan.

Sonja van Baren vertelt aan de hand van foto’s het een en ander over de broedvogels van de Britse kust.

Papegaaiduiker

 

Jan van gent