Dialezingen

Over de dialezingen

In de maanden oktober t/m maart worden in ons verenigingsgebouw de Schaapskooi om de veertien dagen dialezingen georganiseerd op de donderdagavond. Het adres van de Schaapskooi is Overboeicop 15 – 4145 NN Schoonrewoerd.

De dialezingen beginnen steeds om 20.00 uur en duren tot circa 22.00 uur. De toegang is gratis. De zaal is open om 19.30 uur, de koffie staat klaar. In de pauze worden lootjes verkocht. De opbrengst is een bijdrage in de kosten van de avond. Na afloop van de lezing worden de lootjes getrokken en de prijzen uitgereikt.

Wilt u een paar dagen van te voren aan een dialezing worden herinnerd middels een e-mail, stuur dan een e-mail naar Simon Bakker.


Programma voorjaar  2019

Als je iets een hele tijd doet dan ga je ook wel eens dingen herhalen. Dat hoeft op zich niet verkeerd te zijn. Wat goed bevallen is mag best herhaald worden. Dat gaat ook zo bij de onderwerpen bij de dia-lezingen en ook de fotografen. Het vervelende is, dat al die natuurfotografen allemaal naar dezelfde gebieden gaan. En dan wordt de keuze verder beperkt. Ik probeer de selectie steeds te variëren. Als dan het onderwerp hetzelfde is, dan is het toch weer anders omdat je het door de bril van een andere fotograaf bekijkt. Ik denk dat er ook nu voor iedereen weer wel iets tussen zit om van te genieten.

Ieder jaar begin ik met Henk Tromp. We overleggen na de lezing gelijk wat het onderwerp van het volgende jaar zal zijn. Iedere fotograaf heeft de meeste foto’s uit de streek waar hij woont. Zo ook Henk Tromp. Dit keer over de randen van onze nieuwe gemeente de Vijfheerenlanden. “Kijk vanaf de dijk” was het thema van de dvd toen onze vereniging 50 jaar bestond. Nu 12 jaar geleden. Juist daar is enorm veel veranderd sinds die tijd. Een avond dicht bij huis, want ook daar is het mooi.

Wiggele de Haas, komt met de natuur uit het noorden met nieuwe beelden. Maas van de Ruitenbeek vertoonde daarover in 2015 zijn beelden. Nu houdt hij het dicht bij huis met “zijn Veluwe”. Ook was Johan van der Wielen eerder met time-laps die in de film over de Oostvaardersplassen werden gebruikt. Johan is nu bezig met een bijzonder project een reis door de nacht. Ook daarin zitten weer time-laps. Het wordt een ander soort avond dan die we gewend zijn!!

De volgende avond is wel vastgelegd, maar ik heb nog geen persbericht ontvangen. U vindt dat t.z.t. op onze website. De spreker is Hans Stel. De laatste spreker is nieuw in de Schaapskooi. Ruben Fijn is zee-ecoloog en deed onderzoek op Antarctica. Zeker voor vogelaars moet dit een interessante avond worden.

Ik hoop dat u deze volgende serie dia-lezingen weet te waarderen.
Simon Bakker


Donderdag 24 januari, 20.00 uur
Wiggele de Haas: Noordelijke Natuur

In 2017 ben ik samen met mijn vrouw twee en een halve week door IJsland heen getrokken. We hadden een 4×4 camper gehuurd, zodat we ook van de hoofdwegen af konden. We zijn het land rondgetrokken op zoek naar de mooiste vogelplekken.
Natuurlijk hebben we ook enkele hotspots bezocht, zoals Landmannalaugar, het IJsmeer, de pruttelende modderpoelen bij Kraflaenkele van de spectaculaire watervallen etc…

Tijdens mijn verhaal komen de mooie landschappen en tevens een deel van de vogelwereld aan bod.
Afgelopen herfst hebben we Noorwegen nogmaals bezocht om de mooie herfstverkleuringen te fotograferen. De winter viel erg vroeg in dat jaar dat zorgde ook voor mooie winterbeelden.

Graag tot ziens op de 24e januari 2019
Wiggele de Haas


Donderdag 7 februari, 20.00 uur
Maas v/d Ruitenbeek: De Veluwe

Maas van de Ruitenbeek is een geboren en getogen Veluwenaar die een grote passie heeft voor natuur en landschap. Hoewel hij het fotograferen ervan pas op latere leeftijd oppakte, maakt dat nu wel een belangrijk deel uit van zijn leven. Door veel op pad te zijn op soms bizarre tijdstippen en in alle jaargetijden, heeft Maas een omvangrijk archief opgebouwd. Met deze beelden zijn inmiddels verschillende presentaties samengesteld van de natuur dichtbij in Nederland, maar ook van over de landsgrenzen.

Zo is Maas de laatste jaren veel in Scandinavië te vinden. Maar de natuur van Nederland is ook meer dan de moeite waard. Opnamen van herkenbare en soms gewone soorten die onderdeel uit maken van een ingenieus ecosysteem, maar ook opnamen van minder bekende soorten komen aan bod in de presentatie die Maas heeft samengesteld over een bijzonder natuurgebied in Nederland: de Veluwe.

In combinatie met prachtige sfeerbeelden is het een afwisselende serie, waarbij de flora en fauna van de Veluwe op diverse punten onder de aandacht wordt gebracht. Uiteraard komen de edelherten en wilde zwijnen aan de orde, maar ook de diversiteit in landschappen, elk weer met hun eigen karakteristieke levensvormen. Op een informatieve en educatieve wijze probeert Maas (meer) bewustzijn te creëren van onze waardevolle leefomgeving.
Maas v/d Ruitenbeek


Donderdag 21 februari, 20.00 uur
Johan v/d Wielen: Reis door de nacht

Verhalen vol verwondering. Ofwel de inspirerende pareltjes van professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen in een notendop. Zijn beelden staan nooit op zich, maar onthullen een achterliggend verhaal over de fragiele verhouding tussen mens en natuur. Soms krachtmeting, soms symbiose. Een contrast dat bij uitstek zichtbaar wordt in zijn nachtfotografie waarin Johan het belang van de duisternis voor mens, natuur en milieu onderstreept door de uitersten van lichtvervuilde locaties en aardedonkere landschappen tegenover elkaar te plaatsen.

Johan neemt je tijdens deze avond mee in een wondere reis door de nacht, van het lichtvervuilde westen op zoek naar de donkerste plek van ons land. Van adembenemende sterrenhemel met Melkweg en zelfs Noorderlicht naar de nacht tussen de kassen.

Alle facetten van de nacht komen aan bod, hij vertelt over zijn avonturen, over zijn daadwerkelijk reis door Nederland in één nacht en hij eindigt met een timelapse film over hoe de nacht zou kunnen zijn…

Met vriendelijke groeten,
Johan van der Wielen


Donderdag 7 maart, 20.00 uur
Hans Stel: Wolven en lynxen, primaten

Ik wil het voor de pauze over wolven en lynxen hebben en na de pauze over primaten. Ik heb bij beide onderwerpen mooie verhalen en heb beide soorten (primaten en wolven) uitvoerig bestudeerd.

Nog even iets over mijzelf:
Hans Stel (53 jaar), gepassioneerd natuurfotograaf vanaf mijn twaalfde. Ik reis veel naar verre oorden om dieren te fotograferen. Daarnaast organiseer ik meerdere reizen per jaar voor enthousiaste amateur fotografen. Verder geef ik workshops fotografie het hele jaar door, zowel in het binnen- en het buiten-land.
Hans Stel

 


Donderdag 21 maart, 20.00 uur
Ruben Fijn: Vogelmetropool in de poolzee

Kakelende kinbandpinguïns, spugende sneeuwstormvogels, adellijke albatrossen, zzzzzznurkende zeeolifanten: het meest afgelegen en onherbergzaamste continent op aarde bruist volop van het leven. Naast de vele tientallen miljoenen vogels is Antarctica ook de woonplaats van duizenden walvissen en miljoenen zeehonden, en van een handjevol wetenschappers.

Vogelonderzoeker Ruben Fijn neemt u mee naar een prachtige plek in de zuidelijke oceaan: Signy op de South Orkney eilandengroep. In de lezing ‘Vogelmetropool in de poolzee’ maakt hij u deelgenoot van het leven als onderzoeker op een Zuidpoolbasis en het fantastische natuurschoon daaromheen. Van het Wilson’s stormvogeltje tot de reuzenalbatros, van de dwergvinvis tot de Ross zeehond: de bijzondere Antarctische fauna is op de gevoelige plaat vastgelegd.

Bij het laten zien van deze schat aan dieren, zal Ruben ook vertellen over de bijzonderheden van het leven op een eiland zo groot als Culemborg. Hierbij laat hij zien hoe je zonder supermarkt, zonder dokter, en zonder infrastructuur, volop kunt genieten van de weerbarstige natuur.

Ruben Fijn (1981) werkt momenteel als zeevogel-ecoloog bij een ecologisch adviesbureau en is gespecialiseerd in onderzoek aan zee- en kustvogels. Rode draad voor hem is het in kaart brengen van vogelbewegingen met behulp van vogelradars en geavanceerde technieken om vogels in het veld te volgen zoals GPS-loggers en zenders. Dit kan zowel op grote schaal bij de studie aan trekbewegingen maar ook op kleine schaal tijdens foerageertochten van individuele vogels. In het verleden bestudeerde hij verschillende aspecten van de ecologie van zeevogels rond Antarctica.