Dialezingen

Over de dialezingen

In de maanden oktober t/m maart worden in ons verenigingsgebouw de Schaapskooi om de veertien dagen dialezingen georganiseerd op de donderdagavond. Het adres van de Schaapskooi is Overboeicop 15 – 4145 NN Schoonrewoerd.

De dialezingen beginnen steeds om 20.00 uur en duren tot circa 22.00 uur. De toegang is gratis. De zaal is open om 19.30 uur, de koffie staat klaar. In de pauze worden lootjes verkocht. De opbrengst is een bijdrage in de kosten van de avond. Na afloop van de lezing worden de lootjes getrokken en de prijzen uitgereikt.

Wilt u een paar dagen van te voren aan een dialezing worden herinnerd middels een e-mail, stuur dan een e-mail naar Simon Bakker.


Inleiding op de dia-lezingen oktober – december 2019
Meestal heb ik eerder gezien wat er in de Schaapskooi gepresenteerd gaat worden . Maar de oproep aan de trouwe bezoekers om aan me door te geven als ze wat gezien hebben dat geschikt is in de Schaapskooi levert ook voor mij twee verrassende avonden op.

We beginnen, zoals ieder jaar met Joke Stuurman. Dit keer niet een reis naar een mooi natuurgebied, maar haar passie voor dag en nachtvlinders. Dat moet een prima avond worden om mee te beginnen.

Daarna komt Eric Gibcus. Hij heeft eerder de wereld onder water laten zien, maar duikt nu op in het Krugerpark. Als een fotograaf daar drie keer geweest is dan kan hij ruim kiezen uit zijn mooiste beelden.

Ook Jack Volkers was eerder met beelden van zijn drie jaar durende wereldreis. Uit die 100.000 foto’s een ander deel van die reis : nu rond en nabij Nieuw Zeeland en Australië. Twee leden van onze vereniging zijn vorig jaar met Jack mee geweest op een door hem geleide vogelreis.

Arthur de Bruin en Mattijs de Vos nemen ons met films en fotografie mee naar de bijzondere onderwaterbewoners, een visuele reis onder water. Deze tip kreeg ik en maakte me nieuwsgierig. Een avond waar ik me ook graag laat verrassen!

Sinterklaasavond 5 december komt Marianne Brouwer. Haar prachtige website met macro- foto’s van insecten levert verrassende beelden op. Dus snel contact met de telefoon gemaakt. Ze houdt van interactie met de zaal, dus dat belooft een wisselwerking met onze leden.

De laatste avond komt Kars Veling, bestuurslid van onze zustervereniging NVW Culemborg en bekend van de Vlinderstichting. Hij liet vorig jaar een diepe indruk achter door zijn verhaal heel dicht bij huis: Zijn tuin. Nu komt hij vertellen over Vlinders en libellen in een veranderend klimaat.

Ik hoop dat de samenstelling van deze lezingen bij u in de smaak valt en wie weet kunt u me een volgende tip doorgeven voor 2020.
Simon Bakker


 

Do. 24 okt, Eric Gibcus: Eye’s on Kruger

Aanvang: 20.00 uur

Eric Gibcus is een allround natuurfotograaf met een passie voor reizen. Eric de afgelopen 10 jaar drie keer in het Krugerpark in Zuid Afrika geweest en heeft daar duizenden foto’s geschoten van, zoogdieren, vogels, reptielen en landschappen en heeft daar een indrukwekkende compilatie van gemaakt.

Alleen het krugerpark? Nee ook de reis van Johannesburg naar het Krugerpark voert langs een aantal mooie locaties waaronder de Blyde rivercanyon, een enorme kloof van tientallen kilometers lang en gezegend met mooie vergezichten en wildleven. De presentatie van ongeveer 2 uur bevat de big five en nog veel meer.
Eric Gibcus


 

Do. 7 nov, Jack Volkers: Op zoek naar de Kiwi

Aanvang: 20.00 uur

Een reis naar onze ‘tegenvoeters’ waar we op zoek gaan naar een geheimzinnige vogel: de Kiwi. Tijdens deze zoektocht komen we nog veel meer natuur tegen, niet alleen vogels maar ook land- en zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen en vreemde insecten zoals een pepermuntgas-spuitende wandelende tak. We maken een boottocht waar we de grootste vliegende vogels van de wereld tegen komen: albatrossen.

Na Nieuw-Zeeland maken we een uitstapje naar de Cook-eilanden waar een tot vogel ontdekken waarvan gedacht werd dat hij al een eeuw geleden was uitgestorven. Tenslotte bezoeken we Queensland, het noordoostelijke deel van Australië met ongerept tropisch regenwoud. Ik ben meestal niet bang voor vogels maar de Casuaris die me daar achterna kwam joeg me de stuipen op het lijf. Reis op 7 november met me mee!

Jack Folkers (1960) is geboren in Utrecht en woont momenteel in het landelijke Tienhoven. Zijn passie voor vogels begon op zijn zevende tijdens een vakantie op een plek waar veel vogels het voederplankje bezochten. Al snel werden een vogelgids en een kijker gekocht. Een aantal jaren daarna kwam er een tweede passie bij. De vogels moesten worden gefotografeerd. Na een ‘instapcamera’ versleten te hebben werd de apparatuur professioneler en momenteel gaat hij zelden meer zonder camera en verrekijker op pad. Na een bezoek aan Canada en een stage op Curaçao, waar beide passies intensief werden uitgeleefd, ontstond een derde passie: reizen.

Jack is van oorsprong geodeet (landmeetkundige) maar in 2004 raakte hij op zijn toenmalige werk uitgekeken en koos hij ervoor zijn leven een andere richting te geven. De drie passies ineen: een grote wereldreis maken. Van 2005 tot 2008 reisde hij in één grote trip door vijf continenten, maakte enkele 100.000-den foto’s en bezocht meer dan dertig landen. Momenteel staat zijn landenlijst op 87 en de wereldvogellijst op ca. 4.200 soorten. In 2009 pakte hij zijn ‘normale leven’ weer op en op dit moment werkt hij als uitgever voor de KNNV Uitgeverij.

In zijn vrije tijd geeft hij (vogel)excursies, fotografiecursussen (in binnen- en buitenland), inventariseert hij in opdracht van de Provincie Utrecht de Bethunepolder op broedvogels en probeert hij zoveel mogelijk te reizen. Daarnaast is hij reisleider voor BirdingBreaks en maakt jaarlijks gemiddeld 4 reizen binnen en buiten Europa.
(www.dwaalgast.nl)


 

Do. 21 nov, Arthur de Bruin en Matthijs de Vos: Blik onder water

Aanvang: 20.00 uur

Arthur de Bruin en Matthijs de Vos weten als geen ander dat er zich onder de waterspiegel de prachtigste dingen afspelen. Hun bedrijf Blikonderwater levert foto’s en film voor diverse projecten zoals bijvoorbeeld aan de natuurfilm Holland Natuur in de Delta de nieuwe EO serie ‘De Wildernis Onderwater’.

Het is fantastischom een wereld, die voor veel mensen totaal onbekend is, te belichtenen je te begeven in een compleet andere wereld, waar je te gast bent bij haar bewoners. Het is een absolute uitdaging om bijzonder gedrag van vissen te fotograferen en precies op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn en dan ook nog eens je materiaal volledig te beheersen en de momenten vast te leggen. Eenmaal onder water begeef je je in eentotaal andere sfeer, het licht speelt via het oppervlakte, het geluid is gedempt.

De verborgen wereld langs en onder de waterspiegel van onze heldere sloten, beken, rivieren en plassen is adembenemend mooi. De weelderige begroeiing, de waterbeestjes en de vissen hebben allemaal hun eigen plek en hun eigen verhaal in het onderwaterlandschap.

Arthur de Bruin en Mattijs de Vos nemen ons met films en fotografie mee naar de bijzondere onderwaterbewoners, een visuele reis onder water.

 


 

Do. 5 dec, Marianne Brouwer: Insecten in macro

Aanvang: 20.00 uur

Out of the blue

Sinds lange tijd ben ik geïnteresseerd in fotografie, maar sinds ik een macro lens kocht ging het hek van de dam… Wat een prachtige wereld die macro-wereld. Eerst vele uren gespendeerd in mijn tuin, vanwege tijdgebrek om langer op pad te gaan, maar ook door de fascinatie wat er allemaal in mijn tuin leefde waar ik totaal geen idee van had. Zelfs ’s nachts fotografeerde ik, met een zaklantaarn op mijn fototoestel geknoopt, het ware safari gevoel.

Na mijn eerste kennismaking met een bidsprinkhaan raakte ik in de ban van deze prachtige diertjes, met hun expressieve koppies. Andere diertjes vond ik ook heel bijzonder: kleine springspinnetjes. Och die ogen! Maar er was één kleine belemmering: ik was een echte archnofoob, raakte al in paniek van de kleinste spin. En dan nog spinnen die springen? No way! Maar een lieve en geduldige vriendin (dank je wel Mariska!) wist me over te halen deze eens te fotograferen met haar hulp. De buren hebben we nooit verteld waar het gegil vandaan kwam… maarde foto’s waren superleuk! En de eerste stap gezet.

Waar al die eerste stappen in de macrofotografie toe geleid hebben, laat ik graag zien op 5 december a.s.
Marianne Brouwer

 


 

Do. 19 dec, Kars Veling:Vlinders en libellen in een veranderend klimaat

Aanvang: 20.00 uur

We kunnen er niet meer omheen, we hebben te maken met een sterke verandering in het klimaat. Dat wordt wel opwarming genoemd en dat is ook een van de dingen die speelt, maar klimaatverandering is veel meer. Vooral de extreme weersomstandigheden hebben grote gevolgen. De extreme warme en droge zomer van 2018 maakt dat extra duidelijk.

De natuur heeft daar natuurlijk ook mee te maken en zal daarop moeten reageren. En het verschijnen van zuidelijke soorten in onze omgeving is daar maar een element van. Die invloed speelt op allerlei manieren, voor de hand liggend, maar ook heel ingewikkeld en paradoxaal. Zo hebben soorten te maken met verdrinking door verdroging en krijgen anderen het te koud door de opwarming.

Wilt u hier meer over horen, kom dan naar de lezing ‘Vlinders en libellen in een veranderend klimaat’ door Kars Veling van De Vlinderstichting.

Kars Veling is projectleider bij De Vlinderstichting in Wageningen en houdt zich daar al meer dan 25 jaar bezig met onderzoek naar vlinders en libellen, maar is ook actief binnen de communicatie afdeling en is woordvoerder van De Vlinderstichting. Kars geeft veel lezingen en cursussen, zowel aan beheerders en bestuurders als aan andere groepen.