Exposities

 

 

Exposities kunnen worden bezocht tijdens de openingstijden van de Schaapskooi

 

2017

 


November – December

Cees Gielis: Foto’s en portretten van mensen in Bhutan

In de maanden november en december exposeert Cees Gielis een onderdeel van zijn werk in Bhutan in de Grote Zaal.

Als onderzoeker van de insectenfauna voor Naturalis ben ik in het afgelopen jaar tweemaal een maand aan het werk geweest in Bhutan. Dit land, ingeklemd tussen China en India, is een bergstaat met zeer hoge bergruggen en diep uitgesneden dalen. Deze geografie maakt dat de natuur kenmerken heeft van het euro-aziatische (palae-arctische) faunagebied waar China toe behoort, maar ook van de oriëntaalse fauna waar India deel van uit maakt. In Bhutan zijn beide fauna’s met overgangszones herkenbaar.

Op de contactvlakken van de fauna’s zijn veel soorten ontstaan welke overgangen tonen en welke per dal in andere vormen kunnen voorkomen. De hoge berg-ruggen vormen een fysieke scheiding die dit hebben kunnen veroorzaken.

Deze scheiding door hoge bergen heeft er ook toe geleid dat de menselijke populaties sterk gescheiden van elkaar hebben geleefd, waardoor er in een land dat iets groter is dan Nederland, negen hoofd taal groepen zijn met 28 verschillende talen. De culturen van deze mensen tonen ook een grote diversiteit.
Tijdens mijn eerste reis was me dit reeds snel opgevallen en ik heb dan ook op verschillende plaatsen in het land foto’s gemaakt van de mensen en de culturele vormen.

Voor de huidige tentoonstelling heb ik een keuze gemaakt uit de foto’s en portretten van mensen welke ik ben tegen gekomen tijdens mijn reizen door dit mooie land.
Cees Gielis.

 


Maart – april

Jeroen van der Kleij: Verrassende beelden van hele gewone onderwerpen

Mijn naam is Jeroen van der Kleij. Geboren in 1979 en opgegroeid in Oudewater, een
kleine stad in het groene hart van Nederland

Door mijn reizen naar Zuid-Afrika raakte ik geïnspireerd door de natuur, eerst zonder
en al snel met camera. In het begin fotografeerde ik alleen op reis, maar al snel werd dat ook
in Nederland. Langzaam aan zeker werd ik ook geïnspireerd door de kleine natuur in Nederland
en al snel werden de leznen professioneler en de tas met cameraspullen zwaarder. Zo rond 2007 ben ik
serieuzer met mijn hobby aan de slag gegaan en sinds 2009 ben ik lid van het Natuur Fotografen Gilde.

Ik raak geïnspireerd door fotografen die ‘out of the box‘ durven te denken, die nieuwe
en verrassende beelden kunnen maken van hele gewone onderwerpen. Dit probeer ik zelf ook.
Deze expositie is een selectie van de beelden die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt.

Tegenwoordig kun je met genoeg geld al het moois in de wereld fotograferen.
Je wordt letterlijk op de hotspots neergezet, maar ik geloof dat de ware uitdaging voor de Nederlandse
natuurfotograaf niet alleen in het buitenland ligt, maar ook zeker hier in Nederland.

Een foto van een bijzonder onderwerp is niet altijd beter dan een bijzondere foto van een gewoon onderwerp.

www.jeroenvanderkleij.nl


Januari – februari

 

Henk Tromp: Riviernatuur

De uiterwaarden van de Lek zijn in de nieuwe Natuur-
beschermingswet opgenomen als Natura 2000 gebied.
Dit betekent extra bescherming van de natuurwaarden in deze regio.

De laatste jaren zijn er veel werkzaamheden verricht in de uiterwaarden tezamen met dijkverzwaringen en uitvoering van het plan `Ruimte voor de Lek`.  Hierdoor zijn nieuwe natuurgebieden ontstaan en ingericht om de kwaliteit van de natuurwaarden te verbeteren.

De Everdingerwaard heeft zich ontwikkeld tot een waar vogelparadijs en de  diversiteit van de aanwezige flora is sterk verbeterd. Dit geldt ook voor gebieden als Steenwaard aan de noordzijde van de Lek en de stroomdalgraslanden westelijk van Vianen.

Deze expositie geeft een indruk van de flora en fauna, zowel in de zomer als in de winter.

Fotografie Henk Tromp

 

 


 

2016

November en december

Marieke van Haaster: ‘Dieren van Afrika

Ik stel mij graag voor: mijn naam is Marieke van Haaster, ik ben 36 jaar oud en heb de natuur altijd al de beste plek gevonden om tijd door te brengen.

In december 2011 is mijn liefde voor natuurfotografie ontstaan door een fotoreis naar Helgoland georganiseerd door Ronald Annema (Maron fotografie). Ik wilde graag meer met fotografie gaan doen en zeehondjes had ik destijds alleen bij EcoMare gezien.

Ik kan me nog goed herinneren hoe het voelde toen ik alleen op een duin zat en naast me een zeehondenpup wakker werd. Hij riep om z’n moeder die vervolgens kwam aangesneld om te zogen. Even later kwam vader zeehond ook aangehopt om een paar meter bij me vandaan te paren met moeder zeehond. Wat een prachtig schouwspel! Sindsdien vind ik het bekijken van dierengedrag het meest fantastische wat er is.

Destijds was ik enorm onder de indruk was van de joekels van lenzen die alle reisgenoten bij zich hadden. Zelf maakte ik foto’s met een simpele sony camera met 18-200 lens van Sigma wat ik sinds de betreffende reis ben gaan uitbreiden. Momenteel fotografeer ik met een Canon 7D mark II en heb ik twee favoriete lenzen: Canon 500mm 4.0 en Canon 100mm macro. Beiden om zo goed mogelijk dierengedrag te kunnen volgen: macro voor mini-dieren en 500mm voor vogels en zoogdieren.

Omdat ik zelf nogal snel afgeleid ben, heb ik een voorkeur gekregen voor fotografie die zo minimalistisch mogelijk is. Wat mij betreft komt vaak door zo weinig mogelijk in beeld te zetten het onderwerp (meestal dier) er dan het beste uit. Ik hou dan ook van rustige achtergronden en weinig scherptediepte.

De foto’s in de tentoonstelling zijn dieren van Afrika en (op 1 na) het afgelopen jaar gemaakt. In november 2015 ben ik naar het Kruger Park gegaan met een fotogroepssreis georganiseerd door mijn man Hans Stel en in april 2016 zijn we samen naar Madagascar gegaan. Prachtige landen voor fotografie maar compleet verschillend. Waar ik in het Krugerpark vrijwel alleen mijn 500mm lens gebruikt heb, heb ik in Madagascar veelal met marco gefotografeerd. Beiden met hetzelfde doel, want wat is er nou leuker dan urenlang naar dieren, groot of klein, turen?

 


 

September en oktober

In de maanden september en oktober is werk van Jasper de Ruiter te zien in Natuurcentrum De Schaapskooi.
Jasper de Ruiter is geen onbekende voor ons, dat wil zeggen: zijn werk. In de Groene winkel zijn verschillende artikelen te koop, waaronder de diverse herkenningskaarten, van zijn hand.
Even kennis maken met de kunstenaar, Jasper de Ruiter zelf:

Graag stel ik mij aan u voor. Ik ben Jasper de Ruiter (1975) en ben natuurillustrator. Mijn natuurgetrouwe tekeningen van planten en dieren verwerk ik in laagdrempelige educatieve producten. Deze producten breng ik onder de naam Tringa Paintings op de markt. Mijn doel is om met mijn fijn geïllustreerde natuurtekeningen het brede publiek geïnteresseerd te krijgen voor de natuur om ons heen.

Grote beer-14402

Als klein jongetje ben ik door mijn vader geïnspireerd geraakt in de natuur. Zo struinde ik met mijn rugzakje en een verrekijker over de heide, zocht ik naar braakballen in het bos en fietste ik in de wintermaanden langs de Rijn om eenden en ganzen te spotten. Maar daar bleef het niet bij. 

Vastleggen op papier
De indrukken van de schoonheid van de natuur probeerde ik na zo’n dag struinen met potlood op papier te zetten. Vooral vogels. De eerste tekeningen waar zeer eenvoudig, maar door oog te hebben voor detail en te streven naar perfectie, heb ik mijn tekenkunst in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld.

 

IJsvogels-parend-10564-ori

Opleiding
Na de MAVO ben ik gaan studeren aan ’t Vanck, voormalige MBCS (Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School) en ben hier in 1995 afgestudeerd in de richting Natuur- en Milieutechniek. Tijdens mijn eindscriptie heb ik onderzoek gedaan naar ‘Welke invloeden een rol spelen bij het voorkomen van broedvogels in kleine landschapselementen’. Vervolgens ben ik gaan studeren aan de Internationale Hoge School Larenstein. In 1998 ben ik afgestudeerd in de richting Natuur- en Landschapsinrichting. Mijn eindscriptie, een literatuurstudie naar ‘Libellen van stromende wateren’, heb ik afgerond bij De Vlinderstichting. 

Tringa Paintings
Na mijn studie heb ik op 17 november 2000 Tringa Paintings opgericht. Onder deze naam breng ik mijn eigen illustraties op de markt in de vorm van educatieve laagdrempelige producten als herkenningskaarten, placemats, natuurwijzers, panelen, kalenders en meer. Bestelt u bij Tringa Paintings, dan bestelt u dus een exclusief product, direct bij de kunstenaar.

Maatwerk
Het bleef niet alleen bij het op de markt brengen van producten. Al snel kwamen de eerste gerichte opdrachten binnen, voor het maken van een tekening op een kerstkaart, het ontwerpen van een informatiepaneel tot het vervaardigen van gebiedspecifieke herkenningskaarten.

Edelhert-11053.ori

 

De Speurzoekers
Op 1 juli 2014 heb ik het merk De Speurzoekers gelanceerd. Dit merk omvat educatieve producten om kinderen de natuur te laten ontdekken, als zoekkaarten, loeppotjes, kompassen, doeboekjes, speurpakketten en verjaardagsfeestjes in de natuur.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

                                                                                          Juli en augustus

Het is blauw en het vliegt.
Ra … ra … wat is het.

blauwtje

Deze tentoonstelling, die tot eind augustus in Natuurcentrum De Schaapskooi te zien is, gaat over Blauwtjes. Blauwtjes, de groep kleine vlindertjes, die, behalve het boomblauwtje en icarusblauwtje, een ingewikkeld leven leiden en in ons land betrekkelijk tot zeer zeldzaam zijn. Je moet meer van ze weten en echt naar ze op zoek gaan om ze te vinden.

Blauwtjes zijn heel kleine vlindertjes, die ook nog erg op elkaar lijken. De meeste soorten leven in graslanden en zijn mede daarom moeilijk te fotograferen. Voor mij is het fotograferen ervan een middel om ze vergroot op de computer goed te kunnen bekijken en zo mogelijk op naam te brengen. Zo hebben we in Engeland eens tijmblauwtjes en in de Eifel klaverblauwtjes gezien, zoals achteraf bleek. Toen waren het gewoon: blauwtjes.

Omdat de vlinders het grootste deel van hun leven in en tussen de vegetatie doorbrengen, is het bij het fotograferen van belang hun leefgebied niet te betreden en te wachten tot zo’n beestje zich op of vlak naast het pad ophoudt. Eitje, rups en pop zijn net als de vegetatie snel vertrapt, waardoor de overlevingskansen van de populatie afnemen. En dat is toch niet wat wij willen.
S. van Baren

 


Juni

Werk van Vrienden van de Grutto

In juni stond de grote zaal in het teken van de grutto. Het winnende billboard alsmede een selectie van de tekeningen met als onderwerp de grutto, gemaakt door leerlingen van de basisscholen waren hier  te zien.  Klik hier voor het verslag van de feestelijke prijssuitreiking op zaterdag 4 juni jongstleden.

Een voorproefje van Max, Desiree en Tijn:

foto1_voorproefje

1e prijs 6-9 jaar, Max

1e prijs, 6-9 jaar, Desiree

1e prijs, 6-9 jaar, Desiree

foto3_voorproefje1 prijs, 10-12 jaar, Tijn