Algemeen

23 augustus: Maak kennis met… wilde planten!

Woensdagavond 23 augustus, aanvang 20:00 uur, geeft plantenkenner Dick Kerkhof in de Schaapskooi een inleiding (duur: 1 à 1,5 uur) over de wilde planten van de Vijfheerenlanden. De nadruk zal liggen op bijzondere plantjes die in de nazomer gevonden kunnen worden op drooggevallen oevers van strangen, uiterwaardplassen en binnendijkse poelen en vijvers.

Plaats: Natuurcentrum De Schaapskooi, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd.

Zondagmiddag 27 augustus is er een excursie naar een Lekuiterwaard, waar we de zeldzame flora in het echt kunnen zien. We verzamelen dan om 13:30 uur op de Lekdijk nabij de ingang van het Fort bij Everdingen.

Meer inlichtingen zijn op te vragen bij Dick Kerkhof, dkerkhof@xs4all.nl, telefoon 06-51042553.

 

Drooggevallen oever met pionierplantjes in de Everdinger Waarden. Klik op foto voor grote afbeelding.

 

Fraai duizendguldenkruid en klein vlooienkruid in bloei in de Everdinger Waarden. Klik op foto voor grote afbeelding.

 

Bruin cypergras, een zeldzame plant die in de Vijfheerenlanden zowel binnen- als buitendijks gevonden kan worden. Klik op foto voor grote afbeelding.

 


 

26 augustus: Fietstochten in de Vijfheerenlanden

Op zaterdag 26 augustus organiseert Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden drie fietstochten door en rond de prachtige Vijfheerenlanden. U kunt dan genieten van het afwisselende polderlandschap met zijn graslanden, grienden, bosjes en fraaie boerderijen, de oude gestrekte esdorpen Hagestein en Helsdingen, de vermaarde Zouweboezem en de schilderachtige uiterwaardlandschappen langs de Lek.

50 km of 35 km fietstocht

Er is een lange tocht van 50 kilometer en een kortere van 35 kilometer. Onderweg zijn op enkele punten natuurkenners van de Natuur- en Vogelwacht opgesteld, die u bijzondere soorten kunnen laten zien, onder meer met behulp van telescopen.

Vertrek- en eindpunt is Natuurcentrum de Schaapskooi, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd. U kunt starten tussen 10 en 12 uur. Vooraf opgeven is niet nodig. Deelname kost € 2,- per persoon per route.

Deelname is voor eigen risico.

20 km fietstocht

Voor de liefhebbers is er ook een kortere fiets- en wandeltocht (circa 20 kilometer) o.l.v. gids Dick Kerkhof, waarvoor u zich per e-mail moet aanmelden.  Onderweg stappen we op enkele plekken van de fiets en krijgt u uitleg over de geschiedenis van de Vijfheerenlanden en een rondleiding door topnatuur bij Everdingen.

Vertrek- en eindpunt is Natuurcentrum de Schaapskooi, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd.  We starten om 10:30 uur.
Opgave vooraf noodzakelijk per e-mail bij dkerkhof@xs4all.nl of info@natuurcentrum.nl. Deelname kost € 2,- per persoon.

Deelname is voor eigen risico.